Helge Fossmo i Svea Hovrätt. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Knutbyförsamlingen skulle sprida sitt budskap över världen

9:47 min

Händelserna i Knutby kom att dominera nyhetsmedierna under månader. Detaljer som tron på att Kristi Brud var Knutbybo, om SMS från Gud och hur församlingen ville sprida sitt budskap väckte fascination.

Det är tio år sen mordet och mordförsöket i Knutby utanför Uppsala, ett av Sveriges mest omtalade kriminalfall. En ung kvinna sköts till döds i sitt hem och en ung man skottskadades svårt i sitt hem av en maskerad person som ringde på dörren tidigt en kall vintrig lördagsmorgon.

Den kvinna som kallades barnflickan fälldes för mord och mordförsök och pastorn Helge Fossmo för anstiftan till brotten, han dömdes till livstids fängelse i ett kriminalfall som orten Knutby förmodligen alltid kommer att förknippas med.

En av de saker som tidigt väckte uppseende i rapporteringen om pingstförsamlingen i Knutby var att det uppgavs att en av de ledande pastorerna, Åsa Waldau, som också var syster till pastorns mördade hustru, påstods göra anspråk på att vara en särskilt utvald av Gud, utvald till att bli Kristi brud. Kristi brud var ett begrepp ur bibeln som normalt tolkades som ett symboliskt uttryck för den kristna kyrkan som helhet eller för en församling. Men i Knutbyförsamlingen skulle det alltså anses att Åsa Waldau, mer eller mindre bokstavligt, skulle komma att ingå äktenskap med Jesus och bli hans brud. Att den uppfattningen verkligen fanns inom församlingen var något som styrktes då P4 Uppland kunde spela upp en ljudupptagning med Åsa Waldau inifrån församlingen.

– Vi ska fira bröllop en dag där Jesus får sin brud, och det inte församlingen det handlar om där. Bara så att vi får dementera en lögn till. Det står inte det. Det står inte att det är församlingen.

Och senare, under rättegången i Uppsala tingsrätt, så förnekade inte Åsa Waldau att det hade funnits en syn på henne som Kristi brud.

– Det är klart att jag haft en auktoritet, jag har ett förtroende från församlingen.

Vad har du att säga om Kristi brud-läran?

– Helge har stått för den i lärofrågor, där han utifrån att vi började söka i detta, i huruvida församlingen skulle vara det eller om det finns en annan tolkning så är det så att Helge under en längre tid matade upp ett upphöjande av mig som person. Jag uppfattar det idag som att han eftersom han inte kunde kuva mig ville upphöja mig. Han ville göra mig väldigt hög och i detta sa han att om bruden är en människa, så måste det vara du.

Lyckades han övertyga dig om att du var Kristi brud?

– Nej, han lyckades inte övertyga mig, men han lyckades lura mig en period. Vi prövade detta och i det så talade man med människor och det var fel att tala med människor om detta i en prövning.

Åsa Waldaus vittnesmål och de övriga vittnesmålen i Uppsala tingsrätt gav en bild av hur klimatet varit i församlingen, där de ledande pastorerna hävdat att de hade direktkontakt med Gud och visste vad han ville och där de också krävde absolut lydnad av sina församlingsmedlemmar. I och med rättegången och i och med tingsrättens dom så stod det också klart varför kvinnan som kallades barnflickan hade begått mordet och mordförsöket den 10 januari. Hon hade styrts av pastorn Helge Fossmo, både via direkta samtal och via anonyma sms som han skickat till hennes telefon och som hon trodde var budskap direkt från Gud. Hon trodde och intalades att hon var tvungen att utföra brotten som en prövning för Gud och för att få hans nåd.

Helge Fossmos motiv var, enligt åklagarna, att han hade ett hemligt förhållande med en kvinna i församlingen och därför ville göra sig av med sin fru och med mannen som var gift med kvinnan han hade förhållandet med.

Av ljudmaterialet och av pastorn Helge Fossmo framgick också att Knutby Filadelfia, som församlingen hette, hade ambitioner att inte bara frälsa Knutby eller Sverige. Nej, församlingen skulle också sprida sitt budskap ut över världen.

– En eld som har kommit från himmelen har inte kommit för att brinna och spraka bara i Knutby utan ska ut till plats efter plats efter plats. Operation Roslagen är ett redskap för det när det gäller inne i landet, Aid for nations är ett redskap för det när det gäller ut ur landet.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista