Facken kritiska mot kommunen. Fr v Anette Klippberg från Vision och Monika Johansson från Sacorådet. Foto: Mårten Nilsson, P4 Uppland.

IT-avdelning kritiserar kommunledning

Monika Johansson: "Det är kommunledningen som är det stora problemet"
0:32 min

Med anledning av Uppsala kommuns planer på att lägga ner sin IT-avdelning och i stället upphandla IT-tjänsterna så kom i dag kommunstyrelseordföranden Fredrik Ahlstedt för att svara på frågor från  IT-avdelningens anställda.

Efter mötet sa Monika Johansson från Sacorådet att kommunen gör fel som börjar med att upphandla. Problemet är i stället den dåliga styrningen från kommunledningskontoret, säger hon:
– På så många sätt har vi sagt att det är så dumt att de gör på det här sättet, att de köper de här systemen och inte i stället samordnar.

Så bristerna är inte era utan kommunledningens?
– Det är kommunledningen som är det stora problemet här. Bygg upp en beställarorganisation så fort det bara går. Se till att ta reda på vad som fungerar och inte fungerar.

IT-verksamheten inom Uppsala kommun håller inte tillräckligt hög kvalitet och är inte tillräcklilgt flexibel. Det tycker Uppsalas kommunledning, som därför tänker fatta beslut om att lägga ner IT-avdelningen och i stället upphandla de IT-tjänster som behövs. Ett 100-tal anställda på kommunen berörs, och de kommer att erbjudas att följa med till den entreprenör som vinner upphandlingen, har kommunledningen förutskickat. Men fack och medarbetare är kritiska till kommunledningens agerande. De håller i och för sig med om att verksamheten kunde fungerat bättre, men de menar att det är kommunledningens bristande styrning som är roten till problemen. En upphandling är i sig inte nåt som avvisas kategoriskt, säger Anette Klippberg på fackförbundet Vision:
– Vi säger väl snarare att en upphandling kan vara aktuell om inte kommunen kan göra det bra, men verksamheten måste få en chans att visa vad de kan.

Hur är stämningen på avdelningen nu?
– Jag tror man känner ett stort missnöje och en stor förvåning att man tar beslutet att upphandla innan man har en kompetent beställarorganisation.

MBL-förhandlingar i ärendet hålls under eftermiddagen. Fredrik Ahlstedt vill avvakta med kommentarer till de är avslutade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".