Foto: Erik Thyselius/SR

Rehabiliteringsprojekt för cancerpatienter läggs ner

"Jag tycker det är grymt och helt obegripligt"
1:57 min

Sedan åtta år tillbaka har ett rehabiliteringsprojekt för cancerpatienter med bland annat yoga i grupp bedrivits i onkologens lokaler på Akademiska sjukhuset. Men från årsskiftet har projektet lagts ner.

För cancersjuka Britt Andersson, som deltagit sedan i september, kom beskedet som en chock.

– Jag tycker det är grymt, jag tycker det är helt obegripligt. Framförallt på det sätt det läggs ned på, från en dag till en annan. En mängd cancerpatienter i min situation får reda på att nu avbryts det här. Nu tar det slut, punkt. Och så finns det inget utvecklat alternativ, säger Britt Andersson.

Projektet har i huvudsak bedrivits med extern finansering, och varje år har 3 till 400 patienter deltagit.

Nu ska verksamheten istället tas över av den landstingsfinansierade kuratorsorganisationen. Utformningen kommer enligt Daniel Brattström, verksamhetschef på onkologiska kliniken, skilja sig något från tidigare.

Beskedet om förändringarna kom i mitten av december.

– Man måste någon gång ta beslut om projekt ska avvecklas eller integreras i landstingsfinansierad sjukvård. Och det är det beslutet som har tagits nu. Vi kommer att säkerställa att inga patienter kommer i kläm och vi har ju förhoppningar att kunna erbjuda en lika bra eller till och med bättre rehabilitering för våra cancerpatienter med det här upplägget.

Varför togs beslutet med så kort varsel?

– Jag hade kanske kunnat komma med det två veckor tidigare men då hade det varit ett preliminärbesked och det är inte bättre.

Britt Andersson skulle ha fortsatt sin rehabilitering inom projektet. Nu är hon osäker på vad som kommer att hända.

– Det är möjligt att man kommer att skapa något liknande så småningom. Men det kommer att bli ett stort glapp innan det har skett. Jag hoppas att det kommer att uppstå något liknande, verkligen, eftersom det är så oerhört värdefullt. Gruppdelen alltså, individuell yoga är säkert bra för vissa, men många vill ha gemenskapen och träffa andra i samma situation, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".