Att kunna läsa en bok är inte en självklarhet för alla. Foto: Jessica Gow/TT

Förändrat lässtöd kritiseras av Författarcentrum Öst

2:13 min

En utredning föreslår att Centrum för lättläst försvinner och ersätts av en enhet främst inriktad på funktionshindrades läsproblem. Det här kritiserar föreningen Författarcentrum Öst, som organiserar författare i bland annat Uppland.

Förslaget innebär att till exempel barn, invandrare och dyslektiker skulle bli utan hjälp med att få böcker och nyhetstexter förenklade.

-De väldigt stora grupperna som till exempel den senaste PISA-utredningen har visat behöver stora satsningar på lättläst litteratur och på kunskap om sin problematik. De grupperna föreslår utredningen att det här kunskapsscentret ska prioritera ner. Samhället får inte svika alla andra väldigt breda grupper, och deras behov är enormt stora. De behoven kan inte enbart täckas av en kommersiell förlagsmarknad. För lönsamheten är så liten, säger Kalle Güettler, ordförande för Författarcentrum Öst till Kulturnytt i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista