Stefan Hanna. Foto: Kina Pohjanen / SR

Centern splittrar alliansen i ännu en fråga

Erik Pelling (S): All heder till Centerpartiet
1:32 min

Centerpartiet i Uppsala är på väg att splittra den borgerliga alliansen i ännu en fråga och i stället enas med oppositionen. Tidigare var det i Ärna-frågan som centern bröt sig ur den borgerliga enigheten - den här gången gäller det frågan om kommunen ska lägga ner sin IT-avdelning.

På onsdag i nästa vecka ska kommunstyrelsen ta beslutet om att lägga ner kommunens egen IT-avdelning med ett hundratal medarbetare och i stället upphandla IT-tjänsterna. Så hade i alla fall kommunledningen med moderaterna i spetsen tänkt sig att beslutet skulle bli. Men Upplandsnytt kan berätta att överläggningar pågår mellan Centerpartiet och den rödgröna oppositionen om att stoppa beslutet och kräva återremiss.

Centern anser nämligen att det beslutsunderlag som hittills tagits fram är alldeles för tunt för att kunna ta det beslut som de övriga borgerliga partierna vill och tycker därför att frågan ska utredas mer. Kontakter har därför tagits mellan Centern och oppositionspartierna, och tillsammans har de majoritet för återremiss och ytterligare utredning.

Centerpartiets kommunalråd Stefan Hanna är för tillfället bortrest på semester och kommer på kommunstyrelsens möte på onsdag att ersättas av Karin Ericsson. Karin Ericsson bekräftar för Upplandsnytt att kontakter finns med oppositionen för att gå fram gemensamt på kommunstyrelsemötet, men hon vill inte bli intervjuad.

Hos Socialdemokraterna bekräftar Erik Pelling förhandlingarna med Centerpartiet:

– Ja, det har förts en del samtal i mellandagarna. Vi kanske tycker olika om vilka åtgärder man sen ska vidta, men vi är ense om att innan man vidtar åtgärder så måste man veta vad man vill och vilka problemen är. All heder till Centerpartiet för att de erkänner att beslutsunderlaget inte håller måttet och att de också är beredda att agera utifrån det, säger Erik Pelling. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".