Chefsöverläkare Tobias Eriksson på Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult/SR

Drogen Spice allt vanligare i länet

1:17 min

Drogen Spice har blivit allt vanligare i Uppsala län. Det är något som beroendemottagningen på Akademiska sjukhuset har märkt av.

– Jag fick ont i hjärtat och ryckningar i hela kroppen. Det släppte inte förrän ett halvår efter jag slutade, säger en ung tjej som har anvät drogen.

Spice beskrivs som ett syntetisk cannabis. Men är billigare än vanlig cannabis. Men också farligare. Den säljs till stor del på internet. Och verkar ha blivit allt vanligare.

Giftinformationscentralen får in allt fler fall som handlar om Spice.

Och i Uppsala län märker Beroendemedicinska mottagningen på Akademiska sjukhuset av en ökning också.

– För ett eller två år sen var det sällsynt. Då såg vi enstaka fall av Spice. Nu är det flera fall i veckan. Så det är en rejäl ökning, säger chefsöverläkare på beroendemottagningen Tobias Eriksson.

Han och andra med honom beskriver Spice som farligare än cannabis. Att det är svårt att förutsäga effekten av Spice.

– Det som för en kan bli ett ganska behagligt rus kan för en annan bli en psykotisk upplevelse med risk för att de gör sig själva eller någon annan ordentligt illa. Den är lynnig på det sättet att många fler blir psykotiska av den, tokiga i allmäna ordalag, än av cannabis, säger Tobias Eriksson.

En ung tjej som använde drogen beskriver det som att hon nästan fick psykoser.

– Jag hörde röster och fotsteg som inte fanns. Det är sjukt vad det gör med kroppen och hjärnan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista