Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio

Landstinget lyckas inte kapa hyrläkarkostnader

Primärvårdsdirektör: Man skulle kunna döda hyrläkarmarknaden
1:44 min

Uppsala läns landsting har inte klarat av att minska beroendet av dyra hyrläkare. Nackdelen är att det blir höga kostnader och sämre kontinuitet för patienterna.

Vårdcentraler i Uppsala läns landsting tar in hyrläkare för att klara kravet på korta väntetider säger primärvårdsdirektören Per Elowsson:

– Vi är därtill nödd och tvungen. Det finns en stark politisk vilja att vi ska ha en hög tillgänglighet för läkarbesök. Därför tvingas vi anlita hyrläkare, säger Per Elowsson som är chef för vårdcentralerna i Uppsala läns landsting.

År 2010 kostade inhyrd personal Uppsalas landsting 62 miljoner kronor. Enligt den senaste prognosen så var kostnaden i stort sett oförändrad år 2013. Ambitionen att minska på beroendet av bemanningsföretag i vården har alltså inte lyckats.

Men om landstingen gick ihop så skulle det gå att göra ett hyrläkarstopp menar Per Elowsson.

– Man skulle kunna acceptera över landet att man tillfälligt fick en sämre tillgänglighet.  Så att man till exempel söder om Dalälven inte skulle anlita hyrläkare och i norr bara till femtio procent av behovet. Då skulle man döda hyrläkarmarknaden, säger Per Elowsson.

Han säger också att nackdelen med hyrläkare är att de är dyra i lönekostnader. Kostnader för läkemedel och provtagningar ökar också med hyrläkare. Och patienterna kan inte träffa samma läkare gång efter gång.

Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har satt upp målet att vården ska halvera kostnaderna för bemanningsföretag till i år. Ett mål som inte ser ut att kunna nås.

Men att sätta ett totalstopp tror inte Agneta Jöhnk på SKL är en bra idé.

– Jag tror inte att ett totalstopp är lämpligt därför att då får vi stänga vårdcentraler och akutmottagningar. Patienter skulle få åka långt. Och det blir svårt för politiken att ta ett sånt beslut, säger Agneta Jöhnk som är chef för arbetsgivarfrågor på SKL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".