1 av 2
Verksamhetschef Jonas Andersson Knutby-Länna. Foto: Sanna Richter /SR
2 av 2
Knutby vårdcentral. Foto: Sanna Richter/SR

Inget stopp för hyrläkare i Uppsala län

"Hyrläkare är bättre än ingen läkare"
6:29 min

Många vårdcentraler i länet har svårt att få in ordinarie personal eller vikarier och ser hyrläkare som enda utväg. 2013 fanns Knutby-Länna vårdcentraler bland dem som tog in flest hyrläkare.   

Lina Nordquist (FP) är ordförande i landstingets produktionsstyrelse och hon säger att hyrläkare inte är något som Uppsala läns landsting vill ha för mycket av i längden men att det kan vara bra vid behov. 

– Vi har ökat vår tillgänglighet väldigt mycket och ju högre tillgänglighet desto mer personal behöver vi, och då hinner man inte alltid med. Som jag ser det är hyrläkare ett bra komplement till den fasta personalen men vi har fortfarande för höga kostnader och det måste bli ett mindre komplement, säger hon. 

Men det är mycket mer än ett komplement på många vårdcentraler idag?

– Våra kostnader ligger ändå lågt nationellt sett, men fortfarande för högt och vi måste både jobba på att den personal som finns ska kunna ägna sig åt vården och att vi kan anställa fler, vi vill inte ha hyrläkare, säger hon.

Det här är framförallt ett problem för vårdcentralerna på landsbygden, hur ska man hjälpa dem?

– Det är arbetsmiljön vi kan förbättra, det måste bli värt att åka en längre sträcka istället för att stanna inne i stan, säger Lina Nordquist (FP), ordförande i landstingets produktionsstyrelse.

En av de vårdcentraler i Uppsala län som använde hyrläkare mest förra året var dom i Länna och Knutby, eftersom läkare har slutat och det har varit svårt att anställa nya, så då blev det hyrläkare i stället säger verksamhetschefen Jonas Andersson.

– Fördelen är ju att man faktiskt kan erbjuda tillgänglighet och kompetens för våra patienter, trots den här bemanningssvikten. Nackdelen är ju att det är dyrt och hyrläkaren har ju inget ansvar för helheten, utan man går in och gör sin grej. Det är nackdelen, säger Jonas Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".