Fredrik Ahlstedt (M). Arkivfoto: Alexander Gagliano/SR

Fredrik Ahlstedts agerande kan gynna företag där han är anställd

2:11 min

Kommunstyrelseordföranden i Uppsala Fredrik Ahlstedts (M) agerande för att upphandla kommunens it-verksamhet kan komma att gynna det företag där Ahlstedt själv är anställd.

Fredrik Ahlstedt är under sitt politikeruppdrag tjänstledig från företaget CGI som är ett av de största it-tjänstföretagen i Sverige och som har goda chanser att vinna en kommande upphandling.

Men Fredrik Ahlstedt själv tillbakavisar risken för att han gynnar företaget där han är anställd.

– Jag tror att den risken är obefintlig. Det som vi politiker fattar beslut om är ju själva upphandlingsunderlaget, sen genomförs själva upphandlingen av tjänstemän enligt lagen om offentlig upphandling och enligt kommunens riktlinjer för upphandling, säger Fredrik Ahlstedt (M).

När Fredrik Ahlstedt för två år sen fick uppdraget att efterträda Gunnar Hedberg som moderat förstanamn i Uppsala och därmed också blev kommunstyrelsens ordförande, så tog han tjänstledigt från sitt jobb som Sverige-VD för det företag som då hette Logica och som numera heter CGI.

Företaget är ett av de två största it-tjänstföretagen i Sverige och får alltså anses ha goda chanser i en kommande upphandling om it-tjänsterna i Uppsala kommun.

Fredrik Ahlstedt har den senaste tiden som kommunens högste politiker drivit frågan om att lägga ner kommunens egen it-avdelning med runt 200 anställda för att i stället upphandla it-tjänsterna, en förändring som alltså kan komma att gynna det företag där han själv varit vd och där han fortfarande är anställd.

Flera politiska partier har dessutom kritiserat den här förändringen och hävdat att beslutsunderlaget är för dåligt. Det är kritik som bland annat kommit från allianskollegerna i Centerpartiet.

Fredrik Ahlstedt svarar att det nog blir många olika företag som blir vinnare i en upphandling eftersom it-verksamheten ska upphandlas i olika delar.

– Jag är helt övertygad om att det här inte ska vara något problem, eftersom upphandlingarna genomförs av tjänstemän.

Men det är ju du som vill att det över huvud taget ska vara en upphandling?

– Då ska vi klara ut det också. Det är så att jag med min kunskap och kompetens inom området har biträtt det förslag som stadsdirektören har lagt fram. Så förslaget kommer från stadsdirektören och kommunledningskontoret och det är ett ganska omfattande beslutsunderlag som ligger till grund för det. Jag tycker snarare att vi ska se det som att man kan utnyttja min specialkompetens för att det ska bli ännu bättre för kommunen.

Med tanke på den här bakgrunden, vore det inte skäl att vara extra noga med det formella? Här är det flera partier som talar om dåligt beslutsunderlag.

– Nej, de är fega. Beslutsunderlaget är alldeles utmärkt, men de vågar inte ta ställning. Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill göra det här, de inser att nånting måste göras, men de är fega. De vågar inte fatta beslut, säger Fredrik Ahlstedt (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista