Stadshuset - Uppsala kommuns högkvarter. Foto: August Bergkvist / SR

Uppsalas kommunrevision granskar turer kring IT-upphandling

2:02 min

Efter Upplandsnytts rapportering kommer nu kommunrevisionen i Uppsala att granska moderate kommunstyrelseordförande Fredrik Ahlstedts kopplingar till företaget CGI.

Ahlstedt är tjänstledig från företaget, som är ett av landets ledande it-tjänstföretag och som därmed har goda chanser att vinna den upphandling av it-tjänsterna som Ahlstedt själv är på väg att driva igenom i kommunen. Det var Miljöpartiets Niclas Malmberg som i dag tog upp frågan i kommunrevisionen:
- Vi har sett i er rapportering att det här är nåt vi måste granska vidare, säger Niclas Malmberg, ledamot i kommunrevisionen.

Vad är det ni kommer att granska?
- Det första vi kommer att granska är vilken e-post-kommunikation som funnits mellan parterna (Ahlstedt och CGI). Det som jag också tycker är viktigt att granska är hur upphandlingen ser ut, vilka kriterier som tas med, om det på något sätt kan gynna någon part eller inte. Det finns i dag inget skäl att tro att det skulle vara så, men jag tycker att det finns anledning att studera det vidare, säger Niclas Malmberg.

Det är i morgon som kommunstyrelsen ska ta beslutet om att lägga ner kommunens egen it-avdelning med runt 200 anställda och i stället göra en upphandling av it-tjänsterna. Flera partier har varit kritiska mot det förslaget, och i morse i Upplandsnytt bemötte Fredrik Ahlstedt kritiken:

- Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill göra det här, de inser att nånting måste göras, men de är fega, de vågar inte fatta beslut, sa Fredrik Ahlstedt.

Erik Pelling, Socialdemokraterna: säger:
- Mitt svar på det är att Fredrik Ahlstedt inte är seriös när han säger så. Här har vi ett beslutsunderlag som väldigt många är väldigt kritiska mot. Samtliga fackförbund har pekat på många brister i beslutsunderlaget. Att forcera fram ett beslut på enbart ideologiska grunder utan att ha fakta på bordet, det tycker vi är att hantera skattepengar på ett ansvarslöst sätt, säger Erik Pelling (S).

Miljöpartiets Maria Gardfjell svarar också på Fredrik Ahlstedts kritik:
- Fega? Vi är ju modiga! Vi har kommit fram till att nästan allting talar för att det bästa för Uppsala är att ha kvar en stor och mer modern it-enhet själv, men kanske i vissa fall lägga ut mindre delar på andra, säger Maria Gardfjell (MP).

När det gäller risken för en jävssituation manar Socialdemokraternas Erik Pelling Fredrik Ahlstedt till eftertanke:
- Man ska inte kunna ifrågasätta ett så viktigt beslut på grund av sådana kopplingar, då brukar man kanske inte delta i ärendet eller i handläggningen. Men det är något som den enskilda politikern måste ta ställning till själv, så det är mer en uppmaning till Fredrik Ahlstedt att verkligen ta sig en funderare här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista