Forskning för skräddarsydd hälsovård

6:52 min

Funderar du på dina gener ibland? Kanske undrar du om det spelar någon roll vad du äter för mat eller hur mycket du tränar? Och kanske har du stött på någon 80-90 åring som rökt hela livet och ändå är frisk som en nötkärna?

Precis det där försöker forskare på Uppsala Universitet få svar på i en stor studie just nu. En massa upplänningar mellan 45 och 75 har ställt upp och tillsammans med Lunds Universitet har de nu samlat in data från 13 000 personer.
Sanna tittade in på själva testcentret på Uppsala Science Park - där träffade hon Lars Lind, professor i medicin:

- Kan vi påverka vårt hälsoöde eller är vi redan genetiskt förutbestämda hur det kommer att gå för oss?

- Helt klart kan vi påverka. Frågan är hur mycket - och hur livsstil och gener samspelar. Det är olika för olika människor. I framtiden hoppas vi kunna säga: för just dig är det jätteviktigt att göra si och så, t ex sluta röka, inte dricka alkohol....

- Hur kan man veta om JAG  kan äta fet mat/röka/dricka alkohol?

- Det kan vi inte idag, men genom den här studien hoppas vi kunna det i framtiden.

- Nu har ni samlat in data från 10 000 personer men ni vill egentligen ha 300 000 ?

- Vad är det för uppgifter ni har samlat in?

- I princip en vanlig hälsokontroll. Diabetes, blodfetter, ekg m.m. Och så ett hjärnfunktionstest - hur alert hjärnan är. Ett av mina forskningsfält gäller varför vissa personer kan vara feta utan att bli sjuka, medan andra får hälsoproblem av att bara gå upp några få kilon.

Maud Svärdmark fick en kallelse och kom till hälsoundersökningen.

- Jag tror att generna kanske har mer betydelse än livsstilen.

- När det gäller stroke, hjärtinfarkt, bernskörhet ligger runt en fjärdedel på gener - resten är livsstil .  Men den här forskningen kommer nog att ta en tioårsperiod till.