Foto: Pontus Lundahl / Scanpix.

Kö till psykvård för flyktingar

1:22 min

Den svenska psykvården klarar inte av att hjälpa alla de som flyr till Sverige.

 Det slår nu Röda korset larm om. I Uppsala är det för första gången kö till organisationens behandlingscenter för krigsskadade och torterade, säger Röda korsets vårdchef Eva Hall.
- Vi har i Uppsala specialiserat oss på att behandla ensamkommande flyktingungdomar. Vi prioriterar att försöka ta dem så snabbt vi kan, så därför har vi ingen lång kö. Men vi ser att det finns en ökad kö av vuxna, säger Röda korsets vårdchef Eva Hall.

Vad får kön för konsekvenser för de som söker vård?
- De mår dåligt under tiden, de har svårare med sin integration och de får inte den hjälp de hade behövt.

Förra året kom ungefär 54 000 asylsökande till Sverige, varav den största gruppen är på flykt undan inbördeskriget i Syrien. Röda korset uppskattar att en tredjedel lider av posttraumatisk stress och är i behov av kvalificerad vård.

På behandlingscentret i Uppsala tar man emot ungefär 150 personer per år. En siffra som Eva Hall är övertygad om kommer att öka.

- Utifrån ett integrationsperspektiv blir man mer medveten om det här hälsoperspektivet. Det gör att man uppmärksammar att det finns behov av specialinsatser. Så jag är fullständigt övertygad om att vi kommer att få ett ökat tryck. Det behövs generellt sett mer behandlingsresurser i hela landet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista