Mordplatsen där en 37-årig man knivhöggs till döds i december 2012. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Vittne till knivdrama förhörd i Svea hovrätt

1:56 min

I morse inleddes förhandlingar i Svea hovrätt i Stockholm kring den man som knivdödades i stadsdelen Rickomberga i Uppsala i december 2012. Under dagen förhördes ett viktigt vittne, som inte fanns med när Uppsala tingsrätt friade den åtalade kvinnan från mordmisstankar.

-Förutsatt att hon kommer och förutsatt att hon kommer att berätta på det sätt som hon tidigare har berättat under försökningen så får vi då ett komplement till den andra bevisningen som jag menar stärker bevisningen avsevärt för åtalet, säger åklagare Elin Blank.

Den åtalade kvinnan var sambo med den nu döde mannen. Paret bodde i en lägenhet i Uppsala centrum. Kvällen då knivdramat utspelade sig var de på besök hos kvinnans väninna i ett radhus i stadsdelen Rickomberga. Sent på kvällen uppstod ett bråk mellan kvinnan och hennes sambo. Vid midnatt larmades polis och ambulans till Rickomberga där mannen hittades knivskuren med en kniv i sin hand. Tingsrätten kunde inte fastställa exakt vad som hände. Dock stod det klart att kniven placerats i mannens hand i efterhand. Tingsrätten bestämde sig till slut för att fria kvinnan.

Väninnan berättade på eftermiddagen att det dracks en hel del alkohol den aktuella kvällen och att hennes minnen är suddiga. Väninnan berättade om att paret, som hade en stormig relation, bråkade och att hon somnade i från. Hon vaknade senare och berättar om minnesbilder där den misstänkta kvinnan stod med en kniv i sin hand, hur den nu döde mannen stod med en kniv i bröstet och hur han sedan låg på golvet med kniven i sin hand. Att det skulle handla om en självförsvarssituation där den misstänkta hamnat i underläga förnekade väninnan. Det här var ett bråk mellan två jämnbördiga, ingen hade ett övertag. Förhöret var stundtals känslosamt. Det var många åhörare som kom till hovrätten. Så många att personalen vid två tillfällen fick ta in extra stolar.
Stämningen var lugn men tung. Vid flera tillfällen var det både tårar och bistra blickar, särskilt när larmsamtalen till SOS 112 spelades upp.

Väninnan sa att det fanns flera skäl till att hon avstod från att medverka när tingsrätten behandlade fallet i våras. Hon kände en hotbild mot sig. Hon ville och trodde att den misstänkta kvinnan skulle erkänna utan hennes medverkan i rättssalen. Dessutom trodde hon att de inspelade förhör som gjorts av polis och åklagare skulle räcka i rätten. När väninnan fick höra om den friande domen blev hon illa till mods och tog kontakt med åklagare.

Kvinnan som i dag förhördes var i ett tidigt skede av polisutredningen själv misstänkt. Bengt-Göran Hugosson är den misstänkta kvinnans advokat.

-Försvarets uppfattning och min uppfattning är ju att det inte fanns skäl att ändra status från misstänkt till vittne. Det fanns lika mycket som talade för den personens skuld som för min huvudmans skuld. Det går inte att avgöra vem av dom två som är skyldig, säger Bengt-Göran Hugosson.

Svea hovrätts prövning av fallet, som sker efter ett överklagande av åklagare Elin Blank, fortsätter i morgon fredag. Med dagens förhör i ryggen och en god teknisk bevisning anser hon att utsikterna för en fällande dom är goda.

-Redan i tingsrätten yrkade jag på bifall till åtalet och det avser ju mord, uppsåtligt dödande. Följden av det borde bli ett långt fängelsestraff om nu hovrätten ändrar den här domen, säger Elin Blank till Upplandsnytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista