Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Krav på fler vårdplatser för att lösa sjukhusets kris

0:43 min

Läget har varit ansträngt den senaste veckan på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Nu kräver huvudskyddsombud snabba åtgärder.

Akademiska har vårdplatser stängda på grunda av brist på sjuksköterskor. Den senaste veckan har sjukhuset haft ovanligt många patienter, enligt sjukhusledningen. Det har gjort läget mer ansträngt än tidigare.

Kommunals huvudskyddsombud på Akademiska Stefan Andersson beskriver läget så här:

– Att det inte funnits vårdplatser har gjort det ohållbart på akutmottagningen. Till exempel på fredagskvällen fick man inte i väg patienter till vårdplatser. Det var fullt på hela sjukhuset. Personal får vårda patienter i korridorer vilket äventyrar arbetsmiljön och patientsäkerheten, säger Stefan Andersson.

Akademiska sjukhuset har tillsatt en grupp som ska ta fram åtgärder för att lösa krisen. Det ska diskuteras med facken på torsdag. Men Stefan Andersson vet var han vill ha:

– Minst tjugo vårdplatser anser jag att man behöver öppna för medicinpatienter. Jag ser inte att arbetsmiljön kan förbättras annars på akutmottagningen och avdelningarna, säger huvudskyddsombudet Stefan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista