Stadshuset - Uppsala kommuns högkvarter. Foto: August Bergkvist / SR

Uppsala kommun lägger ner sin IT-avdelning

Uppsala kommun lägger ner kommunens IT-avdelning och ska i stället lägga ut IT-tjänsterna på entreprenad. Det beslutade kommunstyrelsen på onsdagseftermiddagen.

Karin Ericsson, Centerpartiets ledamot på mötet, sa till Upplandsnytt före mötet att Centern hade gått med på att rösta för förslaget och att trots tidigare tvekan gå samman med de övriga borgerliga partierna, detta efter att ha fått igenom att detta är ett inriktningsbeslut och att politikerna ska fatta nya beslut om varje enskild etapp i omvandlingsprocessen. Även det upphandlingsunderlag som ska tas fram ska godkännas av kommunstyrelsen eller dess arbetsutskott.

– Det är ett bra beslut vi fattat och det är bra att kommunens medarbetare får ett tydligt besked om vad som kommer att hända. Nu fortskrider arbetet i enlighet med beslutet, säger Fredrik Ahlstedt (M).

– Beslutet kommer leda till en bättre och säkrare IT-verksamhet med högre tillgänglighet. Beslutet är bra både för kommunens egna IT-medarbetare, för kommunens övriga medarbetare och för Uppsalaborna, säger Mohamad Hassan (FP).

 – Efter många års utredande är jag nöjd med att vi nu fattar det här beslutet. Uppsala behöver en förbättrad IT-verksamhet som möter medarbetarnas och skattebetalarnas behov och intresse, säger Ebba Busch Thor (KD)

– Det har varit angeläget för oss att säkra en kontinuerlig avrapportering till beslutsfattarna även framöver. Vi är glada över att i dag kunnat ta ett tydligt och enigt beslut, säger Karin Ericsson (C).

S, V och MP reserverade sig mot beslutet.

-- Den borgerliga majoriteten har hanterat IT-frågan slarvigt. En fullständig analys av det framtida behovet inom IT-området saknas och Fredrik Ahlstedts tidigare engagemang inom ett privat IT-företag har väckt många frågor. Medarbetarna och de fackliga organisationerna i Uppsala har, liksom vi socialdemokrater, krävt att frågan skulle utredas mer noggrant. Det har inte Fredrik Ahlstedt velat lyssna på. I sin ideologiska iver att privatisera agerar alliansen nu oaktsamt med Uppsalabornas skattepengar, säger Marlene Burwick, kommunalråd (S).

-- Det här är ett stort beslut som tas på ett undermåligt underlag. Den egna regin har inte fått tillräckligt stöd för att kunna leva upp till politikens förväntningar. Ett dåligt politiskt ledarskap leder till att en hel verksamhet avvecklas, säger Vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmári Waldau.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista