Polishuset. Foto: Erik Thyselius/SR

Polissatsning mot misshandel

"De ska vara utredda inom sex veckor"
1:36 min

Uppsalapolisen gör 2014 en satsning för att klara upp fler fall av misshandel i offentlig miljö. Ett fokusområde i år blir att jobba mot krog- och gatuvåld med snabb handläggning av misshandelsfall.
Våld i nära relationer och bostadsinbrott är andra fokusområden.

Man inför nu en sexveckorsregel för sådana misshandelsanmälningar, säger chefen för kriminalavdelningen Tommy Andersson.

– Det betyder alltså att ärendena ska vara utredda och lämnade till åklagare inom sex veckor från det anmälan gjorts - det är vårt mål.

Under 2013 har man kommit upp i en takt som innebär att 95 procent av misshandelsfallen i offentlig miljö man jobbar med är yngre än ett halvår och 75 procent yngre än tre månader. Men nu skruvar man alltså upp ambitionerna.

Det här målet införs för att jobbar man med färska fall är det betydligt större chans att klara upp vad som hänt.

Gatuvåldet har minskat i hela landet, men i Uppsala mer än på andra håll. Det har vi främst den uniformerade polisen att tacka för menar Tommy Andersson. Genom mer intensiv närvaro utanför krogar och andra offentliga miljöer har Uppsalapolisen lyckats få ner både supande och misshandelsfallen:

– Går man på krogen eller nation i dag så märker man av att det inte tolereras att man dricker på allmän plats -

Runt 25 procent av anmälningarna lyckas polisen lösa i dagsläget - lite för lågt:

– Vi står oss bra i Sverige, men de nationella målen ligger lite högre, så där har vi en del att arbeta med under 2014, säger Tommy Andersson.

Ett annat fokusområde man fortsätter med under 2014 blir våld i nära relation.

Och så bostadsinbrotten. Där har man genom en särskild inbrottssatsning gått från uppklaring på uppåt 5 procent - till i år 10-15 procent - nåt som de som utsatts för inbrott märker menar Tommy andersson:

– Definitivt. Det utförs tekniska undersökningar, ärenden läggs inte ner lika fort som de kanske gjorde för 4-5 år sedan. Så det är klart det märks. Vi lägger ned stora resurser och det har burit frukt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".