1 av 2
Blodapelsinsallad med lönnsirap, ingefära, chili och valnötter. Foto: Christina Jansson
2 av 2
Blodapelsinsorbet med olivolja och havssalt. Foto: Christina Jansson

Blodapelsin i sallad och sorbet

Det är högsäsong för citrusfrukter. Christina bjuder på två recept med den lite bortglömda blodapelsinen.

Blodapelsinsallad med lönnsirap, ingefära, chili och valnötter

Sjud 4 msk lönnsirap tillsammans med 1 tsk finhackad röd chili och 1 dryg tsk finhackad färsk ingefära tills lönnsirapen tar smak. Låt svalna. Rosta en näve valnötter. Skär skalet av 4-5 st blandade citrusfrukter (blodapelsin/apelsin/satsumas). Skiva i centimetertjocka skivor och lägg upp på ett fat. Ringla över lönnsirapen och toppa med grovhackade nötter.

         

Blodapelsinsorbet med olivolja och havssalt

Koka sockerlag på 2,5 dl vatten och 1,5 dl socker. Låt svalna. Pressa ca 1,5 kg blodapelsiner genom en finmaskig sil (blir knappt 5 dl blodapelsinsaft) samt 1 st citron. Blanda sockerlag med saft och kör i glassmaskin. Ställ in i frys. Vid servering: skopa upp små portioner, droppa över en god olivolja och lite havssalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".