Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vin i P4: Vin och pralin

Vin i P4: Praliner och vin
7:51 min

Äppel- och kanel pralin

En makalöst gudomlig kombination! Till en äpple- och kanelpralin är det NederburgNoble Late Harvest (nr 2741) 80 kr som gäller. Det går helt enkelt inte att beskriva med ord hur bra det är!

Vinet är mycket sött fruktigt. Det har inslag av torkade aprikoser, apelsinmarmelad, honung och nötter vars aromer passar perfekt till fyllningen i pralinen.

Saffranspralin

Till en saffranspralin med riktigt mycket smak av saffran, prova en Moscatel de Setúbal(nr 8117) 61 kr. Det är ett riktigt sött starkvin (17,5%) från Portugal gjort på druvan med samma namn som har  mycket stor doft och smak. Man hittar brända toner apelsin, russin, farinsocker och torkad frukt. (Ett vin som även passar utmärkt med chokladglass med liten apelsinsmak.)

Mörk chokladpralin med körsbärssmak

Graham'sSix Grapes Reserve Port (nr 8045) 127 kr är ett rött, sött förstås, portvin som över lag passar ganska bra till många olika sorters chokladefterrätter. Vill man dricka det till något annat än praliner rekommenderar jag starkt chokladtårta, gärna med chokladglasyr, som grädde på moset! Dock är vinet en riktigt bra kombo till mörka chokladpraliner, gärna med smak av liknande aromer man hittar i vinet. Här provat med en mörk pralin med körsbärssmak. Riktigt, riktigt bra! Vinet är ganska ungt till karaktären och därmed fruktigt. Man hittar framför allt torkad frukt som t.ex. katrinplommon tillsammans med färsk frukt som solmogna björnbär.

Alkoholfritt

Champagnepralin

Det finns inte jättemycket att välja på i det alkoholfri sortimentet när man ska matcha med praliner, men ljusa praliner med fruktiga, ”ljusa bär”, i fyllningen eller ännu hellre – champagnepraliner med ljus choklad och ”fräsch” smak kan detta vara riktigt gott. Prova ToselliSpumante (nr 1996) 34 kr, ett sött alkoholfritt mousserande vin från Italien. Det har framför allt aromer av päron och fläder och ett stänk av honung, om man letar. Annars är vinet en riktig höjdare tillsammans med hallonsorbet, gärna i ett martiniglas där man häller en skväll mousserande vin över sorbetkulan! (Obs! Glassen ska inte simma i drycken!)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".