Uppsala näst sist när staten värderar landstingen

1:41 min

Det är stora skillnader när staten premierar sjukvårdens insatser i olika delar av landet. Uppsalalandstinget hamnar näst sist i landet med 1.452 kronor per invånare.

Sedan 2007 har Gotland som ligger i topp i landet fått 2.694 kronor per invånare. Det uppger tidningen Dagens Samhälle.

Bland de områden som bedöms finns bland annat väntetider och god patientsäkerhet. Så här säger kristdemokraten Anna-Karin Klomp, ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen om Uppsalas låga placering.

– Därför att vi var dåliga i början av den här mätperioden, men nu har vi blivit bättre från år till år. Om man till exempel tittar på patientsäkerheten så fick vi tio miljoner första året, 16 miljoner året efter och 21 miljoner i år. Och även kömiljarden kommer vi få pengar ifrån i år och troligtvis ännu mer nästa år, säger hon och fortsätter.

– För de mest sjuka äldre fick vi 600 000 förra året och 7,5 miljoner i år, så vi förbättrar oss hela tiden, säger hon.

Varför har det varit så dåligt då?

– Det är ju många olika saker inom de olika områdena. När det gäller patientsäkerheten har vi legat bra till hela tiden, men när det gäller tillgänglighet har vi haft väldigt stora problem. Sedan är det ju så att stora landsting får mindre per invånare än små landsting, men vi har varit dåliga inom många områden och därför har vi också satt igång ett strukturerat förbättringsarbete som gett resultat.

Men plats 18 av 21 när det gäller patientsäkerheten?

– Om man slår i hop de senaste åren blir det så, men om man tittar på i år så uppfyllde vi alla kraven när det gäller patientsäkerheten.

Hur har ni lyckats förbättra inom alla de här områdena?

– När det gäller till exempel rehabiliteringsgarantin så har vi försökt hitta lösningar som ska fungera även när det inte finns stimulansmedel, alltså organisatoriska lösningar som fungerar även när staten inte längre ger oss pengar för det, säger Anna-Karin Klomp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista