1 av 2
Foto: Erik Thyselius/SR
2 av 2
Andres Rodriguez, överläkare i plastikkirurgi på Akademiska sjukhuset i Uppsala Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio

Unik operation genomförd i Uppsala

2:27 min

Kirurger på Akademiska sjukhuset i Uppsala har utfört en operation som tidigare gjorts bara två gånger i hela världen. Läkarna har lyckats rekonstruera svalget och ryggkotor på en patient efter att de opererats bort tillsammans med en större cancertumör.

 – Det är första gången i Sverige som man rekonstruerar nya ryggkotor tillsammans med ett nytt svalg i ett mikrokirurgiskt ingrepp, säger Andres Rodriguez, överläkare i plastikkirurgi på Akademiska sjukhuset.

Patienten, en 44-årig kvinna, led av den ovanliga tumörformen kordom, som drabbar en på miljonen. Cancern upptäcktes när hon sökte hjälp för smärta i hals och nacke. Läkarna fann en stor tumör som satt runt nackkotorna.

För att få ut tumören var man tvungen att ta bort tre nackkotor och stora delar av kvinnans svalg.

Efter den första operationen genomgick kvinnan ytterligare en operation, nu med kirurger med kompetens i käk-, neuro-, hals- och plastikkirurgi. Läkarna återskapade nackstabiliteten med hjälp av en benbit från kvinnans underben. Och ett nytt svalg byggdes upp av bindvävnad och blodkärl från kvinnans eget ben. Det här är en typ av operation som tidigare gjorts bara vid ett tillfälle i USA och en gång i Indien, säger plastikkirurgen Andres Rodriguez.

 – Det känns jättebra. Vår patient kunde äta redan 3 månader efter operationen, vilket är snabbt med hänsyn till omständigheterna.

Den 44-åriga kvinnliga patienten, som svävat mellan liv och död, har nu återfått både tal- och sväljningsförmåga fastän talet går fortsatt lite långsamt, berättar hon. När hon öppnar munnen ser svalget helt återställt ut, ett svalg som för drygt ett halvår sedan påminde om en krater, då tumören opererats bort.

 -- Det har läkt jättefint. Jag är väldigt tacksam att jag överlevde.

Med benbiten i nacken har hon återfått stabilitet i ryggen och kan nu klara längre promenader.

Men det som var svårt, direkt efter tumöroperationen, berättar hon, det var att svalget var borta, och hon fick sondmatning i drygt 6 månader. Hon längtade efter riktig mat.

 – Jag längtade efter ris, sås och kyckling. Jag längtade efter all mat - för jag var så hungrig hela tiden...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista