Ulla de Verdier/SR

Kommunala musikskolan kan bli privat

Vd för privat musikskola: "Vi vill göra det i samarbete med befintlig personal"
1:30 min

Kommunala musikskolan i Uppsala kan komma att läggas ut på entreprenad. Företaget Ahlin Musik AB utmanar kommunala musikskolan och vill ta över verksamheten.

På kommunala musiskolan går elever och lär sig spela instrument på fritiden.

– Vi försöker göra undervisningen relevant, så det blir roligt för eleven, och utgå från deras värld och  koppla till den musik de lyssnar på, säger Anneli Ahlin, VD och ägare.

– Är det en mer modern musikskola?

– Ja, så kanske kan uttrycka det.

Ahlin Musik driver idag fyra musikskolor i Göteborg, och utmanar nu de kommunala musikskolorna i fem andra kommuner - däribland Uppsala.

Cecilia Forss, moderat kommunalråd och ordförande i Barn- och ungdomsnämnden tycker att erbjudandet är klart intressant, men hon vill samtidigt värna den kommunala musikskolan, som gjort sig känd som plantskola för utövare av klassisk musik, och skulle kunna tänka sig att dela upp musikskoleverksamheten. Frågan ska nu diskuteras av politikerna i barn- och ungdomsnämnden och tidigast om ett år skulle en eventuell ny musikskola kunna få starta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".