Foto: Pontus Lundahl/Polisen/TT.

Allt mer knark - men inte fler tullare

1:29 min

Drogen spice blir allt vanligare i Uppsala län. En stor del kommer in via posten på Arlanda, där man skulle kunna stoppa mer droger om man var fler tullare enligt Tullverket.

Som Upplandsnytt berättade förra veckan har syntetiskt cannabis, så kallad Spice, blivit allt vanligare i Uppsala län.

Drogen beställs ofta över internet - och till P1-programmet Kaliber säger Tullverket i dag att de tar långt ifrån allt som förs in i landet och att de kunde stoppa mer droger om bemanningen var bättre.

Till Postens terminal på Arlanda kommer drygt 160 000 brev per dygn. 

– Som du ser. Det är lite som att leta efter en nål i en hösäck. Det här är lådorna från Holland som vi tittar på. Här gör man en grovsortering efter erfarenhet. De är fem här idag och det är en bra bemanning. Normalt är man tre eller två och då hinner man inte med så mycket, säger tullinspektören Stefan Rydell, Arlanda.

Precis som Stefan Rydell säger så är bemanningen ett bekymmer för Tullverket. Deras beslag har växt i omfång men inte bemanningen. Under de senaste tio åren har tullpersonal som befinner sig på marken, runt försändelserna, färjor, broar och flyg blivit färre. Men trycket har ökat i och med en allt mer utbredd internethandel. Frågan blir hur mycket missbrukssubstanser de hade hittat om deras bemanning varit bättre. Vi ställer frågan till Stefan Rydells chef, Sven-Peter Ohlsson, som är ytterst ansvarig för gränsskyddet.

– Vi har minskat rejält på en tio års period. Det är väsentliga minskningar.

Kommer detta hålla i längden? Utmaningen blir ju inte mindre tänker jag.
– Har jag mer resurser kommer vi göra mer resultat. Det är så. Vi kommer i så fall minska tillgången på narkotika mer om vi hade mer resurser.

Du hör hela Kalibers reportage klockan 12 i P1. Eller hittar det via länken här ovan.

Adam Samara, Kaliber
adam.samara@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista