Aylin Iraktan och Fredrik Stolt har börjat jobba för att avlasta vårdpersonal på Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult/SR.

Vårdpersonal på Akademiska ska avlastas

1:50 min

Vårdpersonal ska kunna ägna mer tid åt patienterna på Akademiska sjukhuset i Uppsala. På prov tar nu annan personal över förråd, tvätt och mathantering på fyra vårdavdelningar.

Arbetsuppgifter man inte behöver vårdutbildning för, men som vårdpersonal, oftast undersköterskor, ändå gör, har från förra veckan tagits över på försök av speciell servicepersonal på fyra vårdavdelningar.

– Det gör att jag kan ägna mer tid åt patienterna. Att jag kanske hinner med allt det jag skulle ha gjort förrut som jag inte alltid har hunnit med, säger undersköterskan Anna Wahlstedt.

Det är vårdpersonal, mest undersköterskor, som normalt sett beställer och packar upp saker till förråden. Men på de avdelningar där försöket görs är det nu speciell personal som tar över arbetsuppgifter som man inte behöver en vårdutbildning för. De tar inte bara hand om förråden utan också saker som posthantering, att transportera prover, hantera tvätt och patientmaten.

– Jag ser att vårdpersonalen sliter, att det är svårt att hinna med. Då känns det som en jättebra sak att avlasta personalen. Att plocka bort det som inte är kring patienterna. Sjuksköterskor och undersköterskor ska ägna sig åt vård, säger avdelningschefen Anna Karlsson.

Om försöket går bra kan det här sättet att jobba - med speciell servicepersonal som tar hand om förråd, post, varutransporter med mera som undersköterskor gör i dag - att komma att införas på hela sjukhuset.

– Det här ska bli roligt - att få underlätta för sjuksköterskor och undersköterskor, säger Aylin Iraktan som har börjat jobba som en av de nya i servicepersonalen.

– Det känns bra, för det är något vi har pratat om i många år. Vi får ju bort väldigt mycket arbete från vårdpersonalen som de inte borde pyssla med, säger Fredrik Stolt som också han är en i den nya servicepersonalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista