1 av 2
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio
2 av 2
Lina Nordqvist (FP). Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Ny servicestyrka i vården kan utökas

1:37 min

En servicestyrka som tar över städning, förråd och andra sysslor som vårdpersonal sköter i dag. Det görs på försök nu på Akademiska sjukhuset i Uppsala, men kan senare bli verklighet i hela Uppsala läns landsting.

– Visar det här att det är så bra som vi hoppas på så vill vi att både Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping ska tjäna på det, att det ska kunna tillämpas i hela landstinget, säger Lina Nordquist som är landstingsråd i Uppsala för folkpartiet.

Att beställa och fylla på förråd. Ta hand om varutransporter. Gå iväg med prover på sjukhuset. Och att städa omkring patientsängarna. Det är arbetsuppgifter man inte behöver vara vårdutbildad för att göra. Men som undersköterskor gör i dag på Akademiska sjukhuset.

Den typen av arbetsuppgifter har en speciell servicepersonal tagit över på prov på fyra vårdavdelningar på Akademiska sjukhuset.

Men frågan är vad som händer om det här byggs ut i full skala på till exempel hela Akademiska sjukhuset, med samma pengar. Behöver man då flytta resurser från vårdpersonal till den här nya servicestyrkan?

Det vore inte bra i så fall, säger Anna Karlsson som är chef för en av avdelningarna i försöket.

– Vi kan inte ta bort en personal därför att grundbemanningen är så pass snålt tilltagen med de allt fler äldre och sjukare patienter som vi har, säger Anna Karlsson.

Men politikern Lina Nordquist tror att det går att införa en ny servicestyrka som tar över patientnära städning, förrådshantering och annat på sjukhusen utan att ta bort vårdpersonal.

– Vi behöver mer vårdpersonal som det är i dag. I den bästa av världar behöver vi utlysa färre tjänster så småningom. Men det jag hoppas på är att den personal vi har ska få en bättre arbetsmiljö. Och att de ska hinna utföra mer av den vård som invånarna behöver, säger Lina Nordquist (FP).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista