Mannen hittades död utomhus. Foto: Mona Wahlund/SR

16-åring anhållen för mordet i Östhammar

1:46 min

Polisen är förtegna om omständigheterna kring skottdramat i Östhammar i går kväll som slutade med en 34-årig mans död. Tidigit i morse grep polisen en 16-åring som är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordet.

-Vi har haft teknisk undersökning i Östhammar på platsen där den här mannen hittades, vi har genomfört förhör, vi har knackat dörr i området, säger Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik.

Sannervik vill inte berätta om polisen hittat platsen där mannen blev skjuten, om man gjort några intressanta fynd eller hur 16-åringen ställer sig till anklagelserna.

Den döde mannen, en 34-åring, är känd av polisen sen tidigare. Men det rör sig inte om någon grövre brottslighet. För inte så länge sedan dömdes han till dagsböter för ringa narkotikabrott. Om den 16-åring som är misstänkt för mordet finns inte så mycket att säga. Han återfinns inte brottsregistret och åklagaren har belagt alla inblandade i utredningen med yppandeförbud.
Vilken relation dom här två männen har till varandra vill inte polisen säga, men båda är hemmahörande i Östhammars kommun. 

P4 Upplands utsända vittnar om blodspår på gångvägen fram till det hus där 34-åringen ropade på hjälp. Den kvinna som larmade ambulans berättar att hon blev mycket rädd när det plötsligt bankade på dörren och någon ropade på ambulans. Så rädd att hon inte vågade öppna dörren.

-Jag öppnade fönstret och såg att han ramlat och låg ner på marken och hade ont och då gick jag in och ringde 112. När ambulansen kom och jag sprang ner för att vifta fram dom så såg jag att han hade stelnat till och inte kunde vara samtalsbar mer, berättar kvinnan.

Senare under måndagseftermiddagen ska 16-åringen förhöras. P4 Uppland har försökt nå den mordmisstänktes advokat Roger Häggquist utan framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista