En bild på jorden tagen av kometjägaren Rosetta. Arkivfoto: ESA.

Avlägsen rymdsond har vaknat

1:10 min

Ett första livstecken från kometjägaren Rosetta har nått jorden. Efter 31 månader i dvala på sin resa ut i planetsystemet väcktes rymdsonden av en inbyggd väckarklocka i dag.

Beskedet om att allting verkar fungera som planerat lämnades av Europeiska rymdstyrelsen, ESA, klockan 19.19. Då hade man fångat upp den efterlängtade signalen.

"Hello, world!" meddelade rymdsonden snart världen via mikrobloggen Twitter, för att strax beta av Europas länder. "Ahoj, světe!", "Bonjour, dinja!", "Hej, världen!"...

Jubel spreds i kontrollcentreti tyska Darmstadt när framgången var ett faktum. Flera av de inblandade har varit engagerade i projektet under flera årtionden, och lättnaden i kväll är påtaglig. Jubel blev det också hos Anders Eriksson på institutet för rymdfysik i Uppsala:
– Det känns mycket bra. Nu vet vi att vi verkligen har något att arbeta med!

Forskare runtom i världen har väntat spänt sedan elvatiden i förmiddags, när den förinställda väckarklockan i rymdsonden skulle väcka farkosten ur sitt energisparläge.

I drygt två och ett halvt år har Rosetta färdats ut i rymden under total radiotystnad mot kometen Churyumov-Gerasimenko, som den väntas nå i november. Men resan startade redan vid uppskjutningen från Franska Guyana 2004.

En särskild landare ska skickas ned på kometens yta, innan Rosetta lägger sig i omloppsbana.

Målet för ESA:s projekt är att studera kometen närmare och förhoppningsvis ge svar på hur hela vårt solsystem skapades.

Att skicka signaler till och från Rosetta tar cirka 45 minuter, eftersom rymdsonden befinner sig över 800 miljoner kilometer bort. Det dröjer därför ett tag innan ESA vet mer om Rosettas förehavanden i rymden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista