Maria Gardfjell (MP) och Hilding Karlsson. Om skyddsområdet vid Fyrisån blir 100 meter så kommer området bakom det blå bandet, med de gamla fruktträden, inte att fredas vid exploateringen. Foto: Mårten Nilsson/SR Uppland.

Oro för att natur förstörs vid Ulleråkersbygge

2:04 min

Inför bygget av det nya bostadsområdet i Ulleråker i Uppsala så kommer nu vädjanden från flera håll om att ta hänsyn till naturvärdena då området exploateras.

Miljöpartiet lanserar ett förslag om att bevara en del av området och göra det till en del av Stadsträdgården, och även en trädexpert varnar för att gå alltför hårt fram vid exploateringen, Hilding Karlsson, som har inventerat fruktträden i den gamla sjukhusträdgården och som vädjar om att åtminstone en del av dem bevaras:
- Ja, jag gråter ju om man tar fram motorsågen och bara skövlar en gammal trädgård. Jag ser gärna att man bevarar de gamla sorterna, åtminstone på det sättet att man planterar in nya träd som får ingå i miljön i området, säger Hilding Karlsson.

En gång var det här en mycket välskött trädgård och park, området mellan Fyrisån och sjukhusbyggnaderna vid Ulleråkersvägen, och där patienter arbetade som en del av den psykiatriska vården och gjorde sjukhuset självförsörjande på frukt och grönt och där en del av skörden också såldes utanför sjukhuset.

Men från 1950-talet övergavs trädgården allt mer i takt med att nya terapimetoder och psykofarmaka infördes i vården, och på 80-talet revs växthusen här. Men fortfarande finns många fruktträd kvar och en del av park- och trädgårdsmiljön. En miljö som nu ingår i det område där upp mot 8000 nya bostäder ska byggas.

På kommunen har man ännu inte tagit ställning till hur mycket av naturen här som ska få vara kvar, men i den plan som landstinget tidigare gjort så räknade man med ett strandskydd på 100 meter från Fyrisån, och om inte skyddet blir större än så blir hela trädgården öppen för exploatering. Därför föreslår Miljöpartiet att en remsa på ytterligare 200 meter skyddas för exploatering och att det här området utmed Fyrisån görs till en del av Stadsträdgården. Maria Gardfjell, Miljöpartiet:
- Det är fina områden här. Det är gammal lövskog, som kan bli en del av Stadsträdgården, men det är ju också den gamla fruktträdgården, som nu håller på att helt förfalla och som man skulle kunna återskapa. Det skulle vara en fantastisk plats att vistas i, och där man också skulle kunna hitta former för att ha t ex odlingslotter, säger Maria Gardfjell.

Men då kanske man inte får plats med lika många bostäder?
- Jo, vi tror att man kan få plats med precis lika många bostäder, bara man bygger mer stadsliknande.

Och experten på fruktträd Hilding Karlsson pekar ut flera delar av trädgården som han menar bör få leva kvar, trots de nya bostäder som ska tillkomma:
-   Till exempel Charlamovsky, en gammal rysk sort. Och sen har vi ett väldigt unikt träd som heter Langtons makalösa. Det träffar man inte på varje dag. Och den sorten borde man absolut försöka bevara, säger Hilding Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista