1 av 2
SJ:s resebutik i Uppsala höll stängt på tisdagsmorgonen. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
2 av 2
SJ:s resebutik i Uppsala var stängd på tisdagsmorgonen pga personalinformation. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

SJ stänger resebutiker i Uppsala och Enköping

"Försämrad service för resenärerna naturligtvis"
1:52 min

Resebutikerna i Uppsala och Enköping stängs. Det meddelar SJ i dag i samband med att ett stort sparpaket presenterades. Totalt 400 anställda varslas om uppsägning.

På anslag till butiken i Uppsalas entré informerade SJ tidigare i dag att butiken var stängd på grund av personalinformation. Vid 11-tiden var butiken öppen igen. Då stod det klart att de totalt 15 tillsvidare- och visstidsanställda som arbetar där har varslats, och att butiken stänger den 31 mars. Även de två som arbetar på resebutiken i Enköping får gå.

Stationsvärdarna Roald Sundberg och Peter Forsell på Resecentrum i Uppsala är besvikna över SJ:s beslut: 

– Det kommer att bli oerhörd försämrad service för resenärerna naturligtvis. För kvar finns då bara automaterna att köpa biljetter i, säger Roald Sundberg.

– Ja, och vi då som försöker hjälpa till så gott vi kan då, säger Peter Forsell.

Man ska ju kunna vända sig till Pressbyrån här nere också, kommer det att fungera lika bra?

– Det är ju de som kommer att få ta den stora smällen när det gäller att köpa biljetter, så nej, den här butiken behövs, Peter Forsell.

– Det var nyhet för mig och jag undrar hur ska de göra sen? Nej jag tycker inte det är bra, säger Eva Örtenberg i Uppsala.

Redan den 31 mars så stänger SJ sina resebutiker i Uppsala och Enköping. Ytterligare 15 resebutiker runtom i landet försvinner, samt en i Köpenhamn. Utöver de 68 tillsvidareanställda och övrig personal vid dessa butiker varslas även nära 240 tillsvidareanställda inom SJ:s administration i bland annat Stockholm, och ytterligare 95 som arbetar med telefonkundtjänst i Tranås.

Anledningen till att resebutikerna i Uppsala och Enköping stänger redan i slutet av mars beror enligt kommunikationsdirektören Helga Baagøe på SJ, på den ökade konkurrensen, som gör att SJ behöver sänka sina kostnader med 1 miljard kronor på tre år, för att ha råd med att investera i bland annat uppgraderingar av tåg, och i kundkontakter via digitala kanaler.

– Det är den större bilden. Vad det gäller just resebutikerna så är det också faktiskt så att våra kunder visar sedan flera år tillbaka att de i väldigt stor utsträckning föredrar att ha kontakt med SJ och köpa sina biljetter i första hand digitala kanaler. 9 av 10 kunder väljer i dag att köpa sina biljetter via våra digitala kanaler. Men också i de ombud som finns.

SJ:s butik på Arlanda flygplats är en av de fem resebutiker som inte omfattas av nedskärningarna.

– De fem butikerna står sammanlagt för lika mycket försäljning som samtliga övriga butiker i landet, säger Helga Baagøe.

Enligt SJ kommer varslet inte att påverka den planerade tågtrafiken.

Green Cargo, som kör en hel del godståg i Uppland, ska också spara. 600 man ska bort före år 2016. Det skriver Västerbottens-kuriren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".