Bill Gates Foto: Lee Jin-man/TT

Bill Gates hyllar Uppsalabon Hans Rosling

6:13 min

En av världens absolut rikaste män, Microsofts grundare Bill Gates, hyllar i en intervju med Sveriges Radio Uppsalabon och professorn  i internationell hälsa Hans Rosling.

Bill Gates, som är en av världens största biståndsgivare vill bekämpa myter som han menar allvarligt skadar kampen mot fattigdom i världen.

Och han säger att Hans Rosling lärt honom mycket av de han nu vill lära andra.

- Hans Roslings material på webben är fantastiskt, säger Bill Gates i en exklusiv intervju med Sveriges Radios USA-korrespondent Agneta Furvik.

– Jag trodde länge själv på myten om att ju fler liv som räddas i fattiga länder, desto större blir hotet om en överbefolkad värld där allt fler svälter, allt färre får gå i skolan, och allt bara blir sämre för oss alla.

– Som  tur var hade jag fel, säger Bill Gates när jag träffar honom i ett hotellrum 46 våningar över Manhattan.

Bill Gates beskriver hur hans stiftelse länge satsade mest på preventivmedel, men helt skiftade fokus till förebyggande hälsovård när man insåg kopplingen mellan bättre hälsa och minskat barnafödande. Att verkligheten och vetenskapen visar att om barnadödligheten sjunker, ja då väljer kvinnor också att föda färre barn.

– Så jag är tacksam att jag på nittiotalet fick lära mig att när fattiga människors hälsa förbättras, ja då minskar också befolkningsökningen dramatiskt. Att friskare mammor med friskare barn helt enkelt väljer att föda färre barn. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista