Fadimes grav i Uppsala Foto: Pirjo Hamilton/SR

"Hedersförtryck i vardagen fortfarande osynligt"

3:35 min

Sedan Fadime Sahindal mördades i Uppsala för exakt tolv år sedan har vi blivit bättre på att se och prata om hedelsvåld.

Det menar Mariete Ghardimi från organisationen Tjejers rätt i samhället, men hon tycker att vi är sämre på att se förtryck och begränsningar i vardagen. Om det ska de nu göra en film som ska visas i skolor:

– Till exempel att inte kunna vara med på simundervisning eller delta i sociala inslag i skolan, men det kan också vara att inte ha en fritid med sina vänner eller att tjejer och killar inte kan umgås.

I kortfilmen kommer man att få följa en person som lever med vad tjejers rätt i samhället kallar vardagsheder - händelserna bygger på sånt som tjejer berättat för organisationen.

Filmen finansieras av Uppsala kommun och tanken är att den ska visas i skolor:

– Man ska få titta på filmen och sen kan man diskutera olika ämnesområden. Vi kommer att ta fram ett material till lärare så att de kan ta upp olika ämnen, men framför allt vad de kan göra om det efteråt kommer fram en tjej eller kille som vill berätta sin egen historia.

Sanna Richter
sanna.richter@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista