Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Polissatsning för bättre hantering av ungdomsbrott

1:30 min

I våras var poliser utarbetade och anmälningar lades på hög, men efter en omorganisation av Uppsalapolisens ungdomsenhet är läget nu betydligt bättre.

Nu ska man göra en nystart och bli bättre och snabbare på att lösa ungdomsbrotten säger Jale Poljarevius, närpolischef Uppsala-Knivsta.

– Från något slags katastrofläge - läge rött - börjar vi via gult sakta kliva in i grönt. Det ser ganska ljust ut. Vi har fått igång produktionen och på något vis tagit kontroll över utvecklingen, säger Jale Poljarevius.

I omorganisationen har ungdomspolisen blivit en egen enhet och fått en chef som man saknat förr. Stora delar av personalen har bytts ut och från andra halvåret 2014 ska en tredjedel av styrkan jobba ute på fältet för att variera jobbet.  Och så har man börjat bokföra noggrant hur många fall som läggs på varje polis, för att arbetsbördan ska bli rimlig.

Än så länge är det fortfarande så Uppsalapolisen inte klarar att slutföra utredningarna på sex veckor som är kravet för brott där ungdomar är inblandade.

– Vi är medvetna om problemen, vi försöker prioritera de ärendena och jag hoppas åtgärderna kommer leda till att vi kommer klara det så småningom.

Behövs mer pengar till ungdomsenheten?

– Nej, det vill jag inte påstå. Vi har fyllt på här ordentligt med resurser så det här är en fråga om ledning och styrning och att kavla upp ärmarna och gräva på det som finns.

Hur kommer man märka det här?

– Vi försöker hantera ärendena på ett mycket snabbare sätt så att det blir mycket kortare responstid så att offren, men även de misstänkta, får sitt ärende prövat så att man kan gå vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista