Val förbereds för fullt i Örbyhus

1:15 min

Det är ju valår i år och i Örbyhus, utanför Tierp, är förberedelserna i full gång trots att det är ett tag kvar både till europaparlametsvalet i maj och till riksdags-, kommun-, och landstingsvalen i september.

– Förra året var vi i församlingshemmet, men eftersom den inte är så tillgänglig, då det är en backe upp till hemmet, så har vi bestämt att ha det i matsalen i år, säger Marie Jesson som är valsamordnare på Tierps kommun.

Hur mycket är det att tänka på när man samordnar val?

– Så här i början handlar det ju om lokaler och bemanning. Alla som ska jobba ska ju utbildas.

Kan det vara svårt att hitta lokaler?

--På en del mindre orter finns det inte så mycket att välja på kanske, men det går bra.

Hur många vallokaler ska det finnas i hela kommunen?

– Tretton på valdagen och fem förtidsröstningsställen.

På valdagarna, den 25 maj och den 14 september, är det alltså matsalen på Örbyhus skola som gäller, men för den som vill rösta i förtid så är det, precis som vid tidigare val, biblioteket där Ann-Kristin Elenäs jobbar då får bege dig till. Och Ann-Kristin ser fram emot att folket ska strömma till för att avlägga sina röster.

– Sådana som ska på semester och folk som inte har sett varandra på länge. Det var en trevlig tillställning att vara vallokal tycker jag, säger Ann-Kristin Elenäs.

Var det en bra vallokal, i ett bibliotek tycker du?

– Jag tycker det var jättebra, för hit kom ju folk som inte hade varit på biblioteket på åratal. Både kultur och medborgerlig plikt. Det blev bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista