Foto: Erik Thyselius/SR

Uppsala fortsätter med sociala insatsgrupper trots kritik

1:50 min

Uppsala fortsätter med den omdiskuterade satsningen på sociala insatsgrupper för kriminellt belastade ungdomar under 2014.

Polisen tror mycket på modellen och vill ha en utvidgning utanför Gottsunda, men säger samtidigt att projektet bör utvärderas mer.

– Den delen av yngre populationen som står för största antalet brott, att göra riktade insatser av den här typen tror jag är väldigt väldigt viktigt. Jag tror också att man kommer röna framgång längre fram, men det här måste bara få sätta sig, säger Jale Poljarevius som är närpolischef i Uppsala-Knivsta.

I sociala insatsgrupper jobbar flera myndigheter, samordnat av socialtjänsten, gemensamt och riktat kring en kriminellt belastad ungdom som gått med på att sekretessen mellan dem bryts. I Gottsunda har 17 personer mellan 17 och 25 varit med.

När Upplandsnytt granskade pilotprojektet med sociala insatsgrupper, tillsammans med Sveriges Radios granskande program Kaliber i höstas, visade det sig att i Uppsala fortsatte nästan alla begå brott under de två år projektet pågått. Nu satsar Rikspolisstyrelsen på en fortsättning och utvidgning i landet till oktober 2014.

I Kalibers granskning kritiserades rikspolisstyrelsen för att projektet lyfts fram som lyckat på bristfälligt underlag och nu vill närpolischefen Jale Poljarevius att forskare på Uppsala universitet gör en egen utvärdering i Uppsala.

– För att se återfaller man i brott och är det exakt samma kategorier av brott? Eller kan det vara så att man kliver ner från grövre brott till mer ringa brott. Att man låter ett riktigt proffs ta sig en titt på det här och se hur det ser ut. Då kan man hitta intressanta utvecklingsområden man kan förbättra och så vidare, säger Jale Poljarevius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista