Uppsala kommuns stadsdirektör Joachim Danielsson. Foto: Cathrin Reth/SR.

Stadsdirektören i Uppsala avsäger sig uppdrag i sin hustrus företag

1:57 min

Stadsdirektören i Uppsala kommun Joachim Danielsson avsäger sig nu ett uppdrag han haft i ett privat företag, detta efter att Upplandsnytt börjat ställa frågor om uppdraget.

Det handlar om en mindre post som Danielsson haft i sin hustrus aktiebolag, berättar han själv.

– Jag är suppleant i min frus nystartade bolag. Det är ett fåmansbolag och då måste man ha en suppleant i styrelsen. Då jag började få frågor om det så stod det klart att det skulle kunna uppfattas som att jag har dubbla engagemang, alltså ett engagemang som stadsdirektör och ett annat som suppleant, och att de möjligtvis skulle kunna stå i strid med varann. Och för att vara väldigt tydlig med att det inte finns några som helst dubbla engagemang i det här, så avsäger jag mig suppleantposten, säger Joachim Danielsson.

Efter att Upplandsnytt började ställa frågor om saken så finns det politiker som reagerat och tyckt att Joachim Danielsson borde till kommunen ha anmält uppdraget som bisyssla, en anmälningsskyldighet som Uppsala kommun har stränga regler om.

Joachim Danielsson säger att skälet till att han inte gjort det är att han inte såg uppdraget som en bisyssla eftersom posten är en formell post som inte innebär något faktiskt arbete i företaget. Men, understryker Joachim Danielsson, för att vara tydlig nog så väljer han nu att avsäga sig posten.

Företaget som Joachim Danielssons hustru har är ett konsultföretag inom management. Kan det då uppstå situationer då hans frus bolag och Uppsala kommun har samma affärspartner?

– Självklart kan det göra det. Men det är väldigt viktigt att säga att så länge jag arbetar i Uppsala kommun så kommer min frus företag självklart aldrig ha något uppdrag i den här kommunen. Samtidigt är det så att man på olika sätt i den här branschen jobbar åt varann, och då är det viktigt att man håller isär de här frågorna. Så när det gäller upphandling av organisationskonsulter rent allmänt så deltar inte jag i handläggningen, och det har gällt sen jag började här och min fru startade bolaget, säger Joachim Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista