Vin i P4: Alkoholfri meny

7:34 min

Anna Nilsson ger dig alkoholfria dryckesalternativ med förslag på mat. Dessutom berättar hon hur tillverkningen går till.

Förslag på middag
Fördrink

Fräsch och väldigt god alkoholfri bål. Kan förstås även göras i ett mindre antal glas, t.ex. genom att halvera receptet och köpa en halvflaska alkoholfritt rosévin.

1 liter alkoholfritt rosévin, t.ex. NatureoFree Syrah Cabernet Sauvignon Rosé (nr 1953) 49 kr

2 flaskor Ramlösa eller liknande (à 33 cl)

2 flaskor sockerdricka (à 33 cl)

1 liter jordgubbar

iskuber

Getosttoast med honung och pinjenötter

En klockren kombination till denna rätt är Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei (nr 1922) 12,90 kr från Tyskland. Veteölet är lent och saknar beska. Det ”stämmer” både grundsmaks- och konsistensmässigt eftersom ölet upplevs vara något söt (vilket det egentligen inte är), som passar bra till honungen. Det upplevs också vara något syrligt som matchas av syran i getosten. Både getosten och ölet är dessutom ”krämigt”. Servera osten på en toast av vitt bröd för att få en bra  arommatchning.

Ölet aromer av nejlika och en aning citrus samt att den är grumlig, vilket kommer sig av att det är just en veteöl.

Oxfilé Provencale med klyftpotatis

Kanske svårt att föreställa sig, men Saxhyttegubbens Blåbär 100% (nr 1964) för 69,90 kr från Bergslagen är en kanondryck till denna rätt! Det beror främst på att drycken (som klassas som en must på Systembolaget) är sträv som ett rödvin, något som är ett måste för att matcha det blodiga köttet. Det är helt torrt och upplevs vara fylligt samt har en hög syra som krävs för att ”skära igenom” allt fett på tallriken. Den har förstås en tydlig smak av blåbär. Även denna dryck har fällning i flaskan.

Varje flaska innehåller 2300 blåbär och ingen annan vätska är tillsatt, vilket förklarar det relativt höga priset.

Vaniljpannacotta med färska bär

För att lätta upp känslan av denna feta och stabbiga dessert kan man använda sig av en mousserande söt dryck, i det här fallet Toselli Spumante (nr 1996) för 34 kr från Italien. Passar bra om man serverar pannacottan tillsammans med färska frukter eller bär. Försök gärna hitta sorter som liknar aromerna i drycken - päron, honung och fläder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista