Liten pistol tillverkad på Balkan Foto: Kina Pohjanen/P4 Uppland

Lättare att få tag på vapen

3:21 min

Tillgången till vapen ökar i kriminella kretsar och det har blivit lättare att få tag på vapen. Det bedömer Uppsalapolisen.

Jörgen Pettersson, chef för kriminalunderrättelstjänsten vid Uppsalapolisen, ser risker med att vapentillgången ökar:

-- I konflikter som uppstår är det ganska lätt att ta till. Om man är kränkt eller missgynnad i någon situation så vill man visa handlingskraft och att man har tillgång till vapen.

I söndags blev en 34-årig man i Östhammar skjuten till döds. Två sextonåringar är nu misstänkta för mord respektive medhjälp till mord.

Och även om dödsskjutningar sker sällan så är det inte ovanligt att unga i kriminella kretsar används för att förvara vapen, bland annat för att det ska bli svårare för polisen att hitta dem och också för att yngre får lägre straff.

De vapen som polisen får kännedom om handlar i stor utsträckning om handeldvapen.

– Sannolikt kommer de hit från Balkan. Sedan striderna där så finns det tillgång på vapen där.

Hur jobbar ni för att få tag på de illegala vapnen?

– Vi kartlägger givetvis och försöker agera mot den information vi får. Vi ser i vissa kretsar att det rör sig information om vapen, kanske att man vill sälja vapen till varandra.

Anton Dyrssen
anton.dyrssen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista