Namn avgörande för om du blir kallad på anställningsintervju

2:07 min

Chansen att komma till en anställningsintervju är 50 procent högre för personer med svenskklingande namn än personer med arabiska namn.

Det säger nationalekonomen Magnus Carlsson som har forskat kring diskriminering på arbetsmarknaden.

Vi har träffat Mohammed i Uppsala som själv har bytt ut sitt namn mot ett svenskt namn när han har sökt jobb och han säger att han känner många med utländsk bakgrund som byter namn.

– Ja absolut, många av mina bekanta tvingas till att byta namn. Det kan vara från folk som söker städjobb upp till företagare, berättar Mohammed.

Hur många känner du ungefär som brukar byta namn?

– Jag går i en klass där det är 31 personer, vi är fem invandrare och tre stycken av oss har tvingats byta namn. Men där ute i verkligheten, så är det många, jag har inte en siffra i huvudet, men säg varannan kompis.

Mohammed har bott i Sverige drygt 20 år och hade 10 års arbetslivserfarenhet inom ett industriyrke när han plötsligt förlorade jobbet till följd av den ekonomiska krisen.

Efter att ha sökt jobb i runt ett år bestämde han sig för att börja plugga i stället. Och när han nu söker nya arbetsmöjligheter, byter han ut sitt namn mot ett svenskt namn. För han är övertygad om att hans namn spelar roll när han söker jobb.

När vi ringer runt till Arbetsförmedlingen och olika bemanningsföretag så säger de vi pratar med att de känner igen att det förekommer att personer med utländska namn byter till svenskklingande namn när de söker jobb.

Och man har större chans att bli kallad till anställningsintervju om man gör som Mohammed och byter till ett namn som låter mer svenskt på sitt CV.

– Ja, men det har man.

Det säger Magnus Carlsson vid Linnéuniversitetet som har gjort en studie där drygt 3000 jobbansökningar skickats ut till olika arbetsgivare. Identiska ansökningshandlingar skickades till företag som sökte personal – den enda skillnaden var att jobbsökaren antingen hade ett svenskt eller ett arabiskt namn.

– I genomsnitt kan man säga att på tio sökta jobb så fann vi att med ett typiskt svenskt namn så blev man kallad i tre fall av tio, medan med typiska arabiska namn, där blev man kallad i två fall av tio.

Det innebär alltså att man har 50 procent större chans att bli kallad till en intervju med ett typiskt svenskt namn.

I studien som Magnus Carlsson gjort använde man enbart manliga namn i jobbansökningarna, men Mohammed tror att det är lika svårt för kvinnor som för män att få jobb med utländska namn.

Finns det några nackdelar med att byta namn?

– Absolut, det är inte mitt namn. För varför byter man namn? Det är för att de andra ska känna sig tryggare. Det är inte för min egen skull jag byter namn, jag trivs med mitt namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista