Hermann och Lena Opgenoorth med stämningsansökan mot kommunen för mobbningen av deras son. Foto: Mårten Nilsson/SR.

Uppsala kommun betalar familj efter mobbning

1:17 min

Uppsala kommun har nu gått med på att betala 40 000 kronor till den familj som förra året stämde kommunen för att sonen utsatts för mobbning i skolan.

 Familjen och kommunen enades i en förlikning, och mamman Lena Opgenoorth ser uppgörelsen som en seger.
- Det som är skönt är att kommunen har betalat de här pengarna, trots att både kommunen och rektorn på skolan tidigare sagt att de inte har gjort något fel och därför inte behöver betala. Nu har kommunen betalat och det känns jätteskönt, säger Lena Opgenoorth.

Ser du det som ett medgivande från kommunen om att man gjort fel?
- Ja, absolut, annars skulle de inte betala.

Sonen i familjen mobbades i två olika Uppsalaskolor under sammanlagt fyra års tid, det gällde årskurserna två till och med fem. Skolinspektionen har tidigare kritiserat skolorna för att inte ha ingripit tillräckligt kraftfullt för att få stopp på mobbningen, och föräldrarna valde därefter att stämma kommunen, en stämning som löd på 400 000 kronor. Nu enades parterna i stället om en förlikning på 40 000 kronor - och om att förlikningen ska gälla som en offentlig dom i Uppsala tingsrätt. Att förlikningen blev offentlig och inte alltså ingicks i tystnad var viktigt, säger pappan Hermann Opgenoorth, som framhåller att familjen drivit processen för att hjälpa andra familjer med barn som utsätts för mobbning i skolan.
- Det huvudsakliga skälet till att vi drev fallet vidare var att tvinga kommunen att inse att något gått fel, att ändra sina rutiner och att göra det bättre för andra barn, säger Hermann Opgenoorth.

(Men trots att kommunen accepterade en förlikning med familjen som stämt kommunen så anser kommunen fortfarande att man inte begått så svåra fel att man egentligen var skadeståndsskyldig, det säger kommunjuristen Torkel Winbladh:
- Kommunens inställning är och har hela tiden varit att skolorna skött det här på ett sätt som inte gör att kommunen är skadeståndsskyldig. Den här förlikningen innebär ju att man inte prövat fallet i sak., säger Torkel Winbladh.

Men om ni var helt säkra på att få rätt så hade ni väl inte betalat någonting?
- Det är inte så enkelt. Förlikningar träffar man ju ofta för att slippa en lång och utdragen process med allt vad det kan innebära av stora rättegångskostnader och annat.

På kommunen tror man att skolinspektionens kritik och kritiken från föräldrar skärper kommunernas arbete mot mobbning:
- Det är nånting som gör att kommunerna lär sig bättre och bättre att hantera de här fallen, säger Torkel Winbladh, kommunjurist i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista