Stenhagenskolan i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Skolor med många elever med utländsk bakgrund förlorare i nytt fördelningssystem

2:10 min

Elever som behöver extra stöd får inte det - och arbetsbelastningen för lärare ökar kraftigt.

Det är några konsekvenser efter det att pengafördelningen till Uppsala kommuns grundskolor gjordes om nu från årsskiftet. Och det är skolor som har en stor andel elever med utlänsk bakgrund som är de största förlorarna, enligt siffror som upplandsnytt har gått igenom. Till förlorarna hör bland annat Stenhagenskolan där Giggi Thomson är rektor:
– Det här är ett stort slag, säger Giggi Thomson som är rektor på Stenhagenskolan.

Kommunen ger skolorna dels en grundbelopp per elev. Men också ett stöd till skolor som har många elever med lågutbildade eller utlandsfödda föräldrar. Det kallas strukturersättning. Något som har dragits ner till år 2014 jämfört med tidigare år.

Rektorn Giggi Thomson säger att Stenhagenskolan behöver spara en dryg miljon kronor på grund av det. Med tanke på att det redan tidigare år har gjorts besparingar så är det här kännbart säger hon.
– Det slår alltid mot barnen. Det innebär i praktiken att de får något mindre hjälp och stöd, säger rektorn Giggi Thomson.

Konsekvenser som Stenhagenskolan beskriver i årets budget är att två lärartjänster tas bort. Att klasser slås samman. Och en elevassistent försvinner. Dessutom dras det ner på bibliotekarie och skolpsykolog.

I konsekvensbeskrivningen står det också att ett antal elever med behov av extra stöd inte kommer inte kunna få det fullt ut i de nya större klasserna.
– Det blir en stressad organisation. Lärare som känner att de inte hinner med. Och marginalen för att hjälpa eleverna blir mer knapphändig, säger Marie-Louise Airikka Pilichi som är psykolog på Stenhagenskolan.

Det är skolor med många elever med utländsk bakgrund som är de största förlorarna när Uppsala kommun från årsskiftet gjorde om systemet hur pengar till grundskolorna fördelas.

Upplandsnytt har gått igenom siffrorna för alla skolorna - och det visar sig att det är Kvarngärdesskolan som är den största förloraren. Under förra år fick skolan 92.811 kronor för elever som går i tredje till nionde klass. I år får skolan för samma elev 90.016 kronor

För yngre elever som går i ettan och tvåan fick Kvarngärdesskolan 82.080 kronor förra året. För samma elev får skolan i år 74.677 kronor. En klar försämring alltså.

Valsätraskolan och Stordammens skola som också de har en stor andel elever med utlänsdk bakgrund är två andra förlorare. Också de får mindre pengar per elev i år jämfört med förra året. Rektorn Giggi Thomson på Stenhagenskolan är kritiskt till den utvecklingen:
– Jag har svårt att förstå att det tas från just de skolor som har elever med invandrarbakgrund. De behöver ett extra stöd för att komma in i det svenska samhället. Men mitt uppdrag är att genomföra det politiker har beslutat - och det kommer jag att göra, säger Stenhagenskolans rektor Giggi Thomson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista