Sjukhusfilmning prövas i hovrätten

Frågan om huruvida Akademiska sjukhuset och Uppsala läns landsting gjorde fel när ett tv-bolag tilläts filma och tv-sända en döende patient på sjukhuset kommer nu att prövas i hovrätten.

Patientens anhöriga stämde landstinget och krävde skadestånd på sammanlagt 375 000 kronor. Uppsala tingsrätts dom i december innebar att Landstinget inte skulle behöva betala skadestånd till de anhöriga, men den domen överklagades av de anhöriga med stöd av Centrum för rättvisa. Nu har Svea Hovrätt meddelat prövningstillstånd, vilket alltså innebär att rätten kommer att ta upp fallet.

Landstinget hävdar att mannen gav muntligt samtycke, men det tror inte familjen på.

När hovrättsrättegången blir av är ännu inte fastställt.

Frågan om de omtvistade tv-inspelningarna på Akademiska sjukhuset tas nu också upp av socialdemokratiska landstingsrådet Vivianne Macdisi i en interpellation till landstingsstyrelsens moderate ordförande Erik Weiman. Hon frågar bland annat om han som ordförande står bakom de argument som landstinget framfört i rättstvisten och hur han ser på att landstinget avhänt sig ansvaret för patientsekretessen till ett tv-bolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".