Bengt-Åke Gelin (M), ordförande i tekniska nämnden Enköpings kommun. Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio

Åttavåningshus i centrala Enköping?

3:54 min

Ett åtta våningar högt hus på den tomma stadshotellstomten i centrala Enköping. Det skulle kunna bli verklighet när kommunen nu öppnar för att säga ja till Peabs förslag att bygga högre.

Bengt-Åke Gelin är moderat ordförande i tekniska nämnden i Enköping:

 – För att komma ur det dödläge som vi nu befinner oss i, där ingen vill göra något på grund av arkeologiska kostnader, så är jag beredd att skriva under på att man får bygga såpass högt. Om det är det som krävs för att komma upp i de här 34-35 lägenheterna som man vill bygga för att få ekonomi i sitt byggande.

Peab, som äger marken, planerade tidigare för att bygga ett mindre hus, men kostnaderna för den arkeologiska utgrävningen gör att de vill ha möjlighet att bygga uppemot 35 lägenheter och fler våningar. Nuvarande detaljplan tillåter tre våningar men kommunen öppnar nu för fler.

Och ett hus på åtta våningar väcker olika tankar bland de Enköpingsbor vi träffar idag.

 – Det finns någon politisk dröm om att Enköping ska behålla småstadskaraktären, men jag tror inte att det går att hejda. När jag föddes i Uppsala för 70 år sedan så hade Uppsala 40-45 000 invåndare. På gott och på ont så kommer småstaden att försvinna och det går inte att expandera och ha kvar envåningshus i centrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista