Förintelsen uppmärksammas i Uppsala idag

0:59 min

Idag, på årsdagen av befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz, uppmärksammas Förintelsen runt om i världen. I Uppsala hålls under kvällen till exempel en ljusmanifestion. Men Carl Franks som är jude och bor i Uppsala, berättar samtidigt om hur han märker av antisemitismen här och nu.

 – Jag var på en krog med några judiska vänner och vi valde, för en gångs skull, bära kippa. Så vi var på krogen och jag hade just hunnit köpa en runda och fick höra: "koll det är en jude, fy fan vad jag hatar judar, sieg heil".

– Det som jag tyckte var mest sorgligt med det som hände oss i Uppsala var att ingen reagerade. Jag tyckte faktiskt nästan det var värre än de här idioternas kommentarer.

– Det som jag tycker är viktigt att lyfta fram är att det finns rasistiska krafter i Sverige som försöker svartmåla muslimer som de enda antisemiterna i Sverige. Det som jag vill lyfta fram är att de som hotade mig och mina vänner var inte muslimer, de var inte skinnskallar. De var vanliga svenskar på en krog.

– Man ska inte svartmåla en hel grupp, vare sig det handlar om judar, muslimer, romer eller vem som helst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista