S kritiskt till hur pengar fördelas till skolorna i Uppsala

1:25 min

De största förlorarna när Uppsala kommun gör om ersättningen till skolorna är skolor som har en stor andel elever med utländsk bakgrund och Socialdemokraterna är kritiska.

– De skolor som har störst behov får mindre i den nya modellen och kommer att få svårare att hjälpa de elever som är i behov av extra stöd, säger Erik Pelling (S).

Upplandsnytt har gått igenom siffrorna över hur mycket pengar i grundersättning och strukturbidrag som Uppsala kommuns grundskolor får i år jämfört med förra året.

Det visar sig att de fem skolor som är de största förlorarna alla har en stor andel elever med utländsk bakgrund som Kvarngärdesskolan, Stenhagenskolan och Valsätraskolan.

Moderaternas kommunalråd Cecilia Forss påpekar att det finns ett par exempel på skolor med många elever med utländsk bakgrund som också har vunnit på förändringen som började gälla vid årsskiftet. Men Cecilia Forss tror inte heller att pengar betyder allt.

– Tittar man på den skola som verkligen lyckats väldigt bra, Gottsundaskolan så tror jag att det mer beror på att det är en skicklig ledning och skickliga lärare och att man tittat på hur man ska använda de pengar man har. Det tror jag har gett resultat snarare än beloppet de fått. Tittar vi under de åtta åren vi haft det här så har Gottsundaskolan fått väldigt varierade belopp. Det finns terminer då de fått ungefär hälften av vad de fått nu och det var den gamla modellen som gav dem det, säger hon.

Cecilia Forss pekar också på att alliansen höjt det belopp skolor får för elever som kommit till Sverige för tre år sedan eller mindre. Men Socialdemokraterna vill ha ett system som fördelar om skolpengarna mellan skolor mer än hur det är nu.

– Jag tror att alla förstår att vi behöver ha en likvärdig utbildning i hela kommunen och att vi behöver ge extra stöd där det behövs mest, säger Erik Pelling (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista