Peter Wråke är kanslichef på Överförmyndarkontoret i Uppsala. Foto: Ulla de Verdier/SR.

Brist på personer som vill bli gode män

1:34 min

Brist på personer som vill bli gode män gör att människor med psykiatriska och missbruksrelaterade problem kan få vänta länge på att få hjälp att reda ut sin ekonomi och livssituation.

Peter Wråke är kanslichef på Överförmyndarkontoret i Uppsala som försöker värva nya gode män.

– För de allra flesta är problemet med att vänta en form av psykiskt lidande - att man har det kämpigt helt enkelt.

De flesta gode män hjälper en förälder, maka eller make. Ofta handlar det om dementa äldre, som får hjälpen, men numera är en grupp också ensamkommande flyktingungdomar.

Så kan det vara försvunna personer, missbrukare och personer med någon psykisk funktionsnedsättning eller sjukdom. Som längst har en hjälpbehövande fått vänta i uppemot ett år på en ny god man.

– Där vi har störst problem är att rekrytera till personer som har vad man lite slarvigt kallar en dubbeldiagnos, att man har ett missbruk ihop med en svårare psykisk störning. Jag tror det handlar mycket om en okunskap bland dem som är intresserade att vara god man. Att man är lite rädd för målgruppen.

Den här gruppen har oftare synpunkter på förvaltarskapet, och t ex hur mycket pengar man får att röra sig med. Men nu försöker överförmyndarkontoret få fler gode män till den här gruppen genom att t ex informera om hur man hanterar klagomål.

– Det kan lätt uppstå konflikter, och då är det bra att känna till hur man hanterar det och hur vi hanterar och utreder det, så att man inte blir avskräckt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista