Färre våldsbrott, fler bedrägerier

7:15 min

Det totala antalet polisanmälda brott i Uppsala län minskade under 2013. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Trafikbrott, datorintrång och bedrägerier är några typer av brott som ökat, medan till exempel misshandelsbrott och inbrott i bostäder har minskat.

 – Framför allt den misshandel som vi kallar våld i offentlig miljö, på gator och i anslutning till krogar, den minskar ganska mycket. Det är också en effekt av vår strävan att nå dithän, säger Tommy Bringholm från Uppsalapolisen.

Uppsalapolisen är bra på våldsbrott men inte lika bra på bedrägerier. Ungefär så kan man sammanfatta läget efter att ha tittat på statistiken för 2013.

 – En stor utmaning för svensk polis i stort är bedrägerier. Det är en lavinartad ökning av internetrelaterad brottslighet. Det tror jag är en jättestor utmaning att hantera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista