Cecilia Ödman vid Museum Gustavianum. Foto: Elin Roumeliotou/SR

Museet öppet bara för demenssjuka

6:24 min

Museum Gustavianum och flera andra svenska museer har börjat med att ha visningar som bara är öppna för demenssjuka.

Idén kommer från Museum of Modern Art i New York. Och precis som där så är museet vid de särskilda visningarna stängt för andra besökare.

– Jag inleder med att skicka runt originalföremål från stenåldern som direkt väcker minnen och känslor. Sen går vi runt och tittar på utställningen och det viktigaste av allt kanske är att vi avslutar med att dricka kaffe i museet och samtala kring vad vi sett och upplevt, säger Cecilia Ödman som har hand om visningarna.

Det här projektet har i USA utvärderats av forskare som ser tydliga, positiva effekter. Sjukdomen bromsas inte in - men humöret och kommunikationen ska förbättras avsevärt av de här konstsamtalen- och intrycken.

Här i Uppsala säger Cecilia Ödman att hon nog varit lika positiv som besökarna:

– De väcker frågor som jag inte tänkt på innan. Jag var lite kaxig när jag gick in i projektet och tänkte att jag efter 28 år som museipedagog träffat alla grupper man kan träffa. Men det här var en grupp människor jag inte mött i visningssammanhang och det gjorde mig ödmjuk.

Elin Roumeliotou
elin.romeliotou@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista