Felicia Lundevall. Foto. Sanna Richter/SR

Hockeyklubbs bidrag ifrågasätts när tjejer inte får egna tider

Felicia Lundevall: "Det finns ju tjejjer som verkligen brinner för hockeyn"
2:13 min

Brist på istider gör att flicklaget i SK Iron hockey inte får några egna träningstider nästa säsong, istället får tjejjerna träna tillsammans med killarna. Felicia Lundevall som spelar i SK Iron överväger nu att byta klubb och kommunpolitiker vill dra in klubbens verksamhetsbidrag.  

Motiveringen till att tjejjerna inte får några egna tider är att det inte finns istider så att det räcker till alla lag och att det är färre spelare på flicklagets träningar, därför föreslås de träna med killarna.

- Det är ju inte så roligt eftersom det finns tjejjer som verkligen brinner för att spela hockey, säger tolvåriga Felicia Lundevall.

Nu kommer kritik för beslutet att dra in tjejlagets träningstider, vänsterpartiets  Ilona Szatmari Waldau, kommunalråd i Uppsala, tycker inte att SK Iron uppfyller villkoren för till exempel verksamhetsstöd:

- Kommunen har ju väldigt tydliga regeler, ska man få verksamhetsstöd och anläggningsstöd så ska man uppfylla vissa villkor. Man ska tillexempel bedriva ett jämställdhetsarbete, man ska jobba för mångfald, demokrati och delaktighet. Att lägga ner det enda tjejjlaget och ta bort tjejjtiden, det visar ju att man inte prioriterar jämställdhet i klubben, säger Ilona Szatmari Waldau (V).

Och Felicia Lindevall och de andra i flicklaget får nu bestämma hur de ska göra med sin hockey.

- Jag kommer att fortsätta spela, det är min andra säsong. Om vårt lag läggs ner kommer jag antingen byta klubb eller spela med killarna, men då kommer jag inte att få spela match så mycket som jag gör nu, säger Felicia Lundevall.

Ordförande i fritids- och idrottsnämnden i Uppsala kommun - moderaten Inger Söderberg säger till P4 Uppland att nämnden nu har skrivit ett brev till SK Irons hockeysektion för att få en förklaring.

- OM de har gjort fel och inte vill ändra det - då finns det åtgärder man kan vidta, som att till exempel dra in på bidrag, säger Inger Söderberg.

Hon säger också att jämställdheten är viktig - det är alla partier i nämnden eniga om.

P4 Uppland har också pratat med flera styrelsemedlemmar i Irons hockeysektion.

Ordförande Robert Helgesson säger att de vill sköta det här internt, och att Ilona Szatmari Waldau är välkommen att höra av sig direkt till dem.

Dessutom säger han att klubben har ett stort behov av mer istider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".