Päivi Säteri, rektor på Liljeforsskolan. Foto: Stefan Hesserud Persson/Sveriges Radio

Många brister i Uppsalas skolor

Rektor: Vi tar åt oss av kritiken
2:00 min

Personal som kränker elever, slagsmål och låga förväntningar från lärare. Förra året påträffades en rad brister på Uppsalas skolor, visar P4 Upplands genomgång av Skolinspektionens tillsynsrapporter.

Under 2013 har Skolinspektionen genomfört tillsyn i Uppsala kommuns alla skolor. Slutsatserna presenteras imorgon, och många skolor utsätts för kritik. På åtminstone ett 20-tal har brister av mer omfattande karaktär påträffats.

I december berättade vi att Gränbyskolans rektorer avgått och att rektorn på skolorna i Gåvsta och Stavby fått sparken efter att stora brister uppdagats. Storvretaskolan beskrivs som "allmänt stökig" och slagsmål förekom under Skolinspektionens tillsynsbesök. Där krävs stora förbättringar. På Almungeskolan anses förväntningarna på eleverna vara låga och många är också rädda för någon vuxen vid skolan.

En annan skola som brottas med problem är Liljeforsskolan. Där förekommer det enligt Skolinspektionen bland annat kränkande behandling från personal mot elever, och undervisningen anpassas inte efter elevernas behov och förutsättningar. Rektor Päivi Säteri, ny sedan ett år tillbaka, håller med om att problem finns.

- Vi tyckte att det var allvarligt och har funderat på innehållet i rapporten. Vi tar åt oss av kritiken och försöker att göra något konstruktivt av det.

Eleverna på Liljeforsskolan läser enstaka ämnen på Gränbyskolan, och det är av deras lärare kränkningarna mot eleverna ska ha pågått under längre tid. Trots det har inte Päivi Säteri eller tidigare rektorer anmält det vidare till huvudmannen Uppsala kommun, något Skolinspektionen ser allvarligt på. Päivi Säteri lovar nu bättring.

- Jag och andra rektorer i kommunen kommer att bli ännu mer försiktiga när man anställer personal. Och vågar jag ha elever på en annan skola där jag inte har kontroll över vad som sker? Det måste vi överväga noggrant i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".