Fakta om slutförvar

Slutförvaret handlar om det farligaste avfallet från kärnkraftverken, det använda högaktiva kärnbränslet. Det utgör bara fem procent av allt radioaktivt avfall från kärnkraften, men radioaktiviteten i de fem procenten är så hög att 99 procent av all radioaktivitet i avfallet kommer just därifrån.

Också det övriga avfallet från kärnkraften behöver lagras på ett säkert sätt, där handlar det om alltifrån 50 år till tusentals år. Men det använda högaktiva avfallet behöver förvaras i minst 100 000 år. Det ska förvaras i urberget, på 500 meters djup, oåtkomligt för människor, djur och natur.

Den lagringsmetod som är aktuell innebär att avfallet kapslas in i koppar och förs ner i berget där det ska ligga i horisontella tunnlar. Tunnlarna kommer att vara cirka 250 meter långa och ligga på ungefär 40 meters avstånd från varann. Efter att allt använt kärnbränsle deponerats i berget fylls tunnlarna igen med lera.

I dag förvaras det använda kärnbränslet i s k mellanlagring i Oskarshamn. Där ligger det i stora vattenbassänger som kyler bränslet och skyddar omgivningen från strålning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista