Haile Selassie och Uppsala

5:47 min

Haile Selassie skänkte en ljuskrona till Uppsala domkyrka 1925. Vi besöker ljuskronan, liksom många andra besökare under reggaefestivalen.

Reggaefestivalen, som inleds i Uppsala på torsdag, har under åren huserat många kända reggaeartister. Men långt långt tidigare har en av reggaekulturens största ikoner besökt Uppsala och lämnat spår efter sig i Uppsala domkyrka.

Lukas Linné har åkt dit för att se vad det är för någonting, och få höra domkyrkokaplan Lars Åstrand berätta om historien.

– Den hamnade här för länge sedan. 1924 var Haile Selassie på besök i Sverige, berättar Lars Åstrand.
Han togs emot av ärkebiskopen i Uppsala, och finns förevigad på bilder framför Rådhuset vid Stora torget och på andra platser. 

– Jag skulle tro att inför det här besöket så har rastafari - senare Haile Selassie, frågat vad han skulle kunna skänka vid sitt besök, fortsätter Lars Åstrand.

Under reggaefestivalen brukar ljuskronan locka flera av artisterna och besökarna vid festivalen, eftersom Haile Selassie av en del anhängare av rastafarikulturen är den utlovade Messias och en inkarnation av av gud, dvs Jah.

– Jag känner inte till om man kan spela reggae på orgeln, men det kommer många från festivalen hit och tittar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista